Ramić: ‘Bošnjaci su uspjeli sučuvati izvorno učenje i vjerovanje islama’

0
3

konferencija patriaSarajevo – Bez obzira što su bosanskohercegovački muslimani daleko od izvora islama i islamskog svijeta, oni su, generalno gledajući, uspjeli sačuvati tradicionalno učenje i vjerovanje islama, rekao je bh. novinsku agenciju Patria (NAP) dr. Šukrija Ramić, ugledni stručnjak za šerijatsko pravo.

Komentirajući naučnu konferenciju „Ehl-i sunnet we l-džema’at – tradicija muslimana Balkana“ koja je otvorena danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, profesor Ramić kaže da su primjena morala, koji je nepromjenjiv, i koji podrazumjeva da ljudi ne lažu, da ne kradu, da čine dobro drugima, da ne ogovaraju druge i pridržavaju se drugh ljudskih načela, zapravo suštinska pitanja tradicije islama koja su došla direktno sa izvora, odnosno od poslanika Muhammeda a. s.

– Svako ko se ne pridržava ove prakse i ko izlazi iz ovih okvira, bez obzira koliko se pozivao na tradiciju, on nije u tradiciji islama – rekao je Ramić.

Na uput novinara Patrie da li postoji bosanski islam, kako mnogi danas žele prikazati, navodeći da je islam koji se prakticira u BiH dosta umjereniji od islama koji se prakticira u arapskom svijetu, profesor Ramić je kazao da su principi islama nepromjenjivi bez obzira u kojem dijelu svijeta se on prakticirao.

– Principi islamu su nepromjenjivi. I, ukoliko čovjek teži da spozna te principe, onda je on na putu prave tradicije islama. Pa tako, i tradicija muslimana na ovim prostorima ništa nije drugo nego tradicija poslanika Muhammeda a. s. – kaže on.

Ramić smatra da je današnja konferencija značajan iskorak Islamske zajednice u BiH. Nada se da će ona doprinijeti boljem razumjevanju islama i zbližavanju muslimana na ovim prostorima.

– Nadam se da će ona doprinijeti i kvalitetnijoj ponudi učenja islama onima koji nisu muslimani te da će oni u muslimanima vidjeti kvalitetne ljude, čestite sugrađane – kaže on.

Na otvaranju konferencije „Ehl-i sunnet we l-džema’at – tradicija muslimana Balkana“ danas u Sarajevu prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Kazao je kako je uvjeren da će se u dva dana trajanja konferencije snažnim naučnim argmentima još jednom potvrditi važnost očuvanja tradicije, koja je, kako je naveo, bazirana na umjerenosti, racionalnosti, te na otvorenosti prema drugim i drugačijim.

– Muslimani Balkana su sačuvali takvu otvorenost mada su se suočili sa nizom kulturnih šokova u posljednjih 150 godina. Nije bilo lako stalno se prilagođoviti na nove društvene okolnosti koje su dolazile jedna za drugom – rekao je Izetbegović.

Otvaranju konferencije „Ehl-i sunnet we l-džema’at – tradicija muslimana Balkana“ prisustvovali su i generalni sekretar Svjetske islamske lige Rabite Abdullah ibn Abdul-Muhsin et-Turki, predstavnik Uprave za vjerska pitanja Turske Ramazan Altintas, predsjednik Organizacionog odbora konferencije Džemaludin Latić. U radu konferencije učestvuje više od trideset istaknutih naučnika iz Saudijske Arabije, Turske, Katara, Egipta i Sudana, javlja NAP.

Organizatori konferencije su Islamska zajednica u BiH i Fakultet islamskih nauka iz Sarajeva.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime