Radovi na uređenju korita rijeka Misoče i Rača

0
35

Sarajevo – U okviru Projekta, kojim je definisano uređenje područja koje se proteže od mosta na regionalnoj cesti Sarajevo – Visoko do željezničkog mosta na pruzi Sarajevo – Šamac, intenzivno se radi na završetku uređenja korita rijeke Misoče.

Zbog vrijednosti Projekta od oko 1.000.000 KM, ovu fazu radova sufinansira Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u iznosu od 250.000 KM.

U toku izvođenja radova na ovom lokalitetu riješen je i problem odvodnje otpadnih voda te je ovo zemljište koje je bilo plavno sada pretvoreno u korisno, čime su stvoreni preduslovi za dalje uređenje.

Pored završetka radova na uređenju korita rijeke Misoče, na području Mjesne zajednice Srednje u toku su završni radovi na uređenju korita rijeke Rače, pritoke rijeke Ljubine.

Projektom je planirano čišćenje i uređenje korita rijeke Rače na potezu od mosta – ulaza u školu pa do kraja školskog dvorišta u dužini od 110 m.

Ukupna vrijednost radova je 133.108,51 KM, od čega Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sufinansira 116.000 KM, a preostala sredstva obezbijedit će Općina Ilijaš.

Rijeka Rača spada u bujičaste tokove koja u vrijeme obilnih padavina za relativno kratko vrijeme može dostići proticaje velikog povratnog perioda.

Nailazak velikih voda dovodio je do odlaganja značajnih količina nanosa u samom koritu na lokalitetu pored Osnovne škole “Srednje” u Srednjem, što je prouzrokovalo plavljenje školskog dvorišta, kotlovnice i fiskulturne sale, te potkopavanja školske ograde. Realizacijom ovog projekta to će biti uređeno, prenosi Radio Ilijaš.

(FENA/mi2.ba) H.D.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime