Radost vjernika: Ramazanski bajram u Ferhadiji nakon 23 godine (FOTO)

0
60

banja-luka-prvi-bajramnamaz-u-obnovljenoj-ferhadiji_1437115545_2Banja Luka – Lijepo je bilo gledati kako se u Ferhat-pašinoj džamiji okupljaju, još ljepše je bilo vidjeti djecu od nepunih sedam godina.

Piše: Nađa Diklić

Nakon 23 godine, u banjalučkoj Ferhat-pašinoj džamiji prvi put je klanjan Bajram-namaz. Vjernici nisu došli samo iz Banje Luke, već iz svih gradova Bosne i Hercegovine. Dapače, one koje smo sreli pristigli su u novoobnovljenu Ferhadiju i iz Danske, Amerike, Švedske…

Domaće izbjeglice iz Banja Luke, koji su za vrijeme rata napustile Bosnu i Hercegovinu, danas su došli da sa svojim prijateljima, onima koji su ostali ljudi, bez obzira na vjeru i naciju, obilježe jedan od najvećih praznika u muslimanskom svijetu – Ramazanski bajram.

Lijepo je bilo gledati kako se okupljaju, još ljepše je bilo gledati kako na namaz dolaze djeca od nepunih sedam godina, izuvaju se pred Ferhadijom, čekaju u redu, strpljivo kao i odrasli… Budućnost jednog naroda počiva na mladima, davno je zapisano. Ako je suditi po ovom danas, ovdje budućnost više nije ugrožena, niti će biti, jer djeca – bošnjačka, muslimanska – napokon imaju svoj mekteb.

Nije samo džamija uskrsnula iz plamena, uskrsnuo je život vjernika u gradu na Vrbasu.

Mir i razumijevanje

Osman ef. Kozlić, banjalučki muftija, citirao je poznatog islamskog učenjaka iz 13. stoljeća Dželaludina Mevlanu Rumija, koji je rekao: “Pakao je ona kuća bez prozora. Kada se otvore prozori, tada otvaramo vrata za nešto novo, što je možda drugačije od našeg, ali ne znači da je pogrešno.”

Poenta Rumijeve izjave jasna je već stoljećima – ne zatvarajmo vrata ni prozore pred drugim i drugačijim.

Muftija Kozlić je u hutbi podsjećao na još stihova Mevlane Rumija (kojeg je UNESCO proglasio za ličnost godine 2008.), zapisanih najviše u Mesneviji, i pominjući hadise poslanika Muhammeda s.a.w.s.

Jedna od njih je da se “ummet ne smije dijeliti samo na jednu vjeru, već da se trebaju i moraju prihvatati i različitosti”.

“Muslimanski ummet podijelit će se na 72 dijela. Bit će spašeni istinski vjernici – muslimani, hrišćani, židovi… Oni koji su vjerni svojoj vjeri. Ovom prilikom pozivam sve tumače Kur’ana da ne gledaju usko, da ne tumače Kur’an striktno, jer takvih se mnogo pojavilo među nama. Oni svojom zajednicom trebaju smatrati i one sa kojima žive”, rekao je muftija Kozlić na konferenciji za novinare u Banjolučkom muftiluku.

A šta se u petak ujutro desilo u Banjoj Luci, osim prvog klanjanja Bajram namaza za 23 godine? Neobično, uprkos, povećanim tenzijama u posljednje vrijeme, vladali su mir i razumijevanje.

Možda još uvijek ima nade…

Nakon završene molitve, prolaznici su prilazili muslimanima koji su se tradicionalno čestitali jedni drugima s “Bajram šerif mubarek olsun”, s istim riječima s kojim ga čestitaju i muslimani.

Potpisnici ovog teksta su na ulici prilazili Banjalučani da čestitaju Ramazanski bajram. Možda još uvijek ima nade za nas.

A danas će mnogi muslimani u svojim domovima ugostiti komšije, hrišćane. Danas… Danas kao da nikada nije ni bilo rata u Bosni i Hercegovini.

Povodom Ramazanskom bajrama, razgovaramo s jednim od najmlađih glavnih imama u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, Muhedinom ef. Spahićem, koji je sa 29 godina imenovan za glavnog imama za banjalučki Medžlis.

“Iz sela sam Pojske kod Zenice, u kojoj je bila medresa od 1938. do 1946. godine. Muderis medrese je bio Derviš ef. Spahić. Ova medresa je ostavila dubok trag među muslimanima Kočevske i Bijanske doline. Vjernici su poprimili puno – i iz medrese- i od efendije Spahića – i ostali su cijelo vrijeme veoma privrženi vjeri. Danas imamo živih svršenika te medrese u kojoj je moj djed bio i učenik. Pohađao sam redovno mektebsku nastavu, Kur’an sam počeo učiti pred mualimom hafizom Mevludinom ef. Dizdarevićem sa deset godina. Na nagovor mualima Ismail ef. Jusufovića, upisao sam Medresu u Tuzli, završio je, zatim Fakultet islamskih nauka Sarajevu i trenutno sam na magisteriju, a tema koju sam uzeo je Ferhat-pašin vakuf”, priča Spahić.

Obnova banjalučkih džamija

Priča i da posti skoro od kako zna za sebe. Kako on to opisuje, dječiji post je počeo “našivanjem”. Jedan dan je postio pola posta – do podne, a drugi dan – od podne.

U najljepšem sjećanju, kao i svoj djeci, ostali su mu bajrami, Ramazanski i Kurban-bajram.

“Porodično se ujutro s babom i bratom išlo u džamiju na klanjanje Bajrama i, naravno, poslije se svim komšijama čestitao Bajram. Onda se ide kući, poljubi se ruka majci, dobije se ‘Bajram banka’, od babe se dobije ranije u džamiji… Šira familija se okuplja na ručku kod nene i dide, ruča se, zijarete (obilaze) se komšije, a mi djeca smo se igrali i hvalili bajramskim poklonima. Od 2009. godine sam u Banjoj Luci, tu živim i radim”, priča Spahić.

A medresa nije ostavila samo trag na njemu.

“Jutros sam, u obraćanju između sabah namaza i Bajrama u Ferhadiji, vjernike upoznao s aktivnostima Medžlisa na kojima radimo i koje su nam u planu, a najveću pomoć pruža nam muftija Osman ef. Kozlić”, nastavlja.

Sada i Banja Luka planira praviti svoj školski centar, a rad Medžlisa je usmjeren ka mladima. Naredne godine planira se otvaranje halal obdaništa.

Efendija Spahić pripremio je i podjelu bajramskih paketića za najmlađe – njih oko 300 – koje im je obezbijedio Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Medžlis Frankfurt.

Svijet kao planina

Zvanično otvaranje Ferhadije planira se za maj naredne godine, jer se treba obnoviti i zgrada Medžlisa, koji je oštećen prilikom rušenja Ferhat-pašine džamije 7. maja 1993. godine, koji, prema prvim procjenama, košta 800.000 konvertIbilnih maraka (oko 400.000 eura), a banjalučki Medžlis nema toliki novac.

Nekada je Banja Luka imala šest medresa i 46 džamija. Radom, radom i radom, trudom, vjerom, saburom, pomoći dobrih ljudi, otvoreno je 11 džamija, četiri su pripremljene za otvaranje, a Arnaudija treba da se gradi.

Uz djecu, koja su jutros i snena došla na Bajram, ovaj grad i muslimani u njemu imaju garantiranu budućnost.

Kao što je to i poručio Šems Tabrizi: “Ovaj svijet je kao planina. Vaš eho zavisi od vas. Ako vrisnete dobre stvari, svijet će vam to i vratiti. Ako vrisnete loše stvari, svijet će vam upravo to i vratiti.”

/Al Jazeera/Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime