Radončić: ‘Za vrbovanje ratnika na strana ratišta i do 10 godina zatvora’

0
22

Fahrudin Radoncic15Sarajevo – Poslanici Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputili su u parlamentarnu proceduru izmjene Krivičnog zakona BiH

Gube živote

Time su konkretizirane najave Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti BiH i predsjednika SBB BiH, da će inicirati institucionalno sankcioniranje bh. građana i grupa koji organiziraju odlazak i učestvuju u oružanim sukobima u inozemstvu.

Prijedlog SBB-a, naime, predviđa zatvorske kazne za sve one koji organiziraju, vrbuju, propagiraju učestvovanje ili izravno učestvuju u oružanim sukobima izvan BiH. Motiv za pokretanje inicijative je činjenica da sve češće mladići iz BiH gube živote na stranim ratištima.

Poslanici SBB-a objasnili su svoju inicijativu činjenicom da je uočeno da se određeni broj građana BiH pridružuje paravojnim i parapolicijskim jedinicama izvan BiH, organizirano ili samostalno, za određene novčane iznose ili druge privilegije. Oni se nakon određenog vremena vraćaju u BiH te postaju nosioci propagandnog djelovanja i poticanja drugih na činjenje istog krivičnog djela.

Kako bi finansirali ove aktivnosti, nerijetko se radi o dobro organiziranim grupama koje poticajni kapital stječu pranjem novca, trgovinom drogom i naoružanjem i drugim najtežim oblicima krivičnih djela. Mladići iz BiH u najvećem broju odlaze u Siriju, gdje se uključuju u borbu protiv vladinih snaga, a često bivaju vrbovani putem internet-stranica radikalnih islamista. U ovoj zemlji već su poginula trojica mladića iz BiH, a posljednji je život izgubio Emedin Velić iz Sarajeva.

U SBB-ovom prijedlogu precizirane su i konkretne kazne. U prijedlogu je predviđeno da svako ko izvan postojećih zakonskih rješenja u BiH organizira, rukovodi, obučava, oprema ili mobilizira pojedince ili grupe ljudi radi pridruživanja, na bilo koji način, stranoj vojnoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji koja djeluje izvan BiH, bit će kažnjen kaznom zatvora u trajanju od najmanje pet godina.

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime