Radončić već godinu pod istragom Tužilaštva BiH

0
33

rade.sbbBiH – Tužilaštvo BiH krajem marta 2013. godine zaprimilo je krivičnu prijavu, kojom se Fahrudin Radončić, Azra Radončić, Faruk Čardžić, Hasena Hajrić, Samir Muslić, Galiba Katica i Omer Kulić teret za niz krivičnih djela među kojima su i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, porezna utaja ili prevara te davanje lažnih izjava.

Fahrudin Radončić je, kako se navodi u krivičnoj prijavi koja je u posjedu portala SUTRA.BA,  prihvatio da bude imenovan na poziciju ministra sigurnosti BiH iako je znao da to u tom trenutku nije moguće, obzirom na očigledno postojanje „sukoba interesa“ , prema odredbama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Radončić je sa svojom bivšom suprugom, uz pomoć trećeprijavljenog Faruka Muslića, kako bi izbjegao primjenu odredbe navedenog Zakona poduzeo niz isplaniranih aktivnosti čija mu je realizacija omogućila imenovanje, izbjegavanje zakonskih sankcija, stjecanje imovinske koristi u iznosu od milion KM i stvarno vlasništvo nad stopostotnim udjelom u pravnoj osobi “Avaz roto press”.

Prema navodima iz krivične prijave, Radončić je svoju suprugu nagovorio na razvod braka i podjelu zajednički stečene imovine te je s trećeprijavljenim Farukom Čardžićem, direktorom društva za nekretnine, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i trgovinu „Avaz“ zaključio ugovor o fiktivnoj prodaji kompanije “Avaz roto press” po cijeni od 200.000.000 KM kompaniji “Avaz” koji je brakorazvodnom parnicom pripala njegovoj supruzi,

Azra Radončić i Faruk Čardžić osumnjičeni su da kao vlasnici i zastupnici kompanije “Avaz”, kupca stopostotnog udjela u pravnoj osobi “Avaz roto press” (čiji je vlasnik bio Radončić) svjesno prihvatili sklapanje fiktivnog ugovora koji kompanija “Avaz” nije mogla realizovati, te je isti služio samo kao isprava da bi se u sudskom registru Općinskog suda u Sarajevu promijenili podaci o osnivaču i na taj način izigrale odredbe Zakona o sukobu interesa. Svih pet osumnjičenih dogovorili su se da će se realizirati samo dio ugovora.

Svih pet prijavljenih tereti se da su, znajući da preuzimanje kompanije “Avaz roto press” od strane kompanije “Avaz” nije bilo moguće, zapravo sklopili samo fiktivni ugovor koji se odnosi na naplatu iznosa od milion KM Radončiću, a preostali dio se neće realizirati. Kada istekne rok za isplatu preostalih 199 miliona KM krajem 2013 godine, Radončić će opet steći pravo na povrat stopostotnog vlasništva u udjelima “Avaz roto pressa”.

Radončić je tako sklapanjem fiktinog ugovora stekao materijalnu korist od milion KM, izbjegao platiti porez, te prekršio odredbe Zakona o sukobu interesa, budući da mu je “prodaja” kompanije omogućila imenovanje na mjesto ministra sigurnosti BiH.

Navedena krivična prijava tereti Radončića i da je nakom prodaje kompanije nastavio upravljati poslovanjem kompanije, te je nastavio voditi uređivačku politiku Dnevnog Avaza, svakodnevno plasirajući brojne zaštićene i nezaštićene sigurnosne, obavještajne i obavještajno-sigurnosne informacije i podatke koje prima kao ministar sigurnosti BiH. Navedene informacije Radončić je neselektivno ustupao i ustupa urednicima i novinarima Dnevnog avaza, a njihovo objavljivanje je u potpunosti prilagođavao svojim poslovnim i dnevno političkim interesima.

Krivičnu prijavu u cjelosti možete pročitati: http://www.sutra.ba/upload/documents/Radoncic_KP.pdf

radoncic_kp_2

radoncic_kp_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

radoncic_kp_4

(Sutra.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime