Radončić u Sudu BiH: Ja sam Bošnjak s velikim B, dijelovi SDA mi montiraju

0
2

 

Radončić smatra da je nedopustivo da u optužnici “Bošnjak” piše malim slovom, jer se radi o njegovom pravu na nacionalnu pripadnost. On je istakao da on nije “bošnjak” već “Bošnjak” s velikim “B” te je zatražio da se taj dio ispravi. Tužilac Tužilaštva BiH Božo Mihajlović kazao je da se radi o štamparskoj greški koja će biti popravljena te da nije bilo namjere povrede bilo kakvih prava.

Prilikom drugog obraćanja Radončić je istakao da se prije nije našao u sličnoj situaciji, nakon čega je zamolio da mu se omogući duže izlaganje.

On je dodao da se već duže vrijeme nalazi na meti Tužilaštva BiH i da je simptomatično vrijeme pokretanja istrage, kao i druge akcije Tužilaštva BiH.

“Kako je Bakir Izetbegović znao ko je svjedok”

Tako je Radončić naveo da Tužilaštvo BiH ovaj slučaj potencira uvijek u vrijeme bitnih političkih događaja, kao što je bilo osnivanje SBB-a 2009. godine.

Citirao je i tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića koji je 2012. godine rekao da u predmetu “Lutka” postoji dovoljno dokaza za hapšenje Radončića. Također, Radončić je Sudu BiH pokazao i intervju Bakira Izetbegovića iz 2013. godine zapitavši se kako jedan političar zna ko su svjedoci u predmetu protiv njega.

Sadašnje hapšenje doveo je u vezu s ovogodišnjim lokalnim izborima.

Prema njegovim tvrdnjama, bh. pravosuđe je pod utjecajem određenih klanova. Smatra da je postupak protiv njega pokrenut s ciljem prekrajanja političkih rezultata. Podizanje optužbe protiv Bilsene Šahman i Bakira Dautbašića doveo je u vezu s funkcijama na koje su trebali biti imenovani, smatrajući da bi njihovim imenovanjem otpočela borba protiv korupcije.

“Ne zamjerim medijima”

Radončić je rekao da ne zamjera medijima koji su objavili transkripte presretnutih razgovora, ali da zamjera Tužilaštvu BiH što je dopustilo da oni izađu u javnost.

Dodao je da Azru Sarić lično ne poznaje niti se ikada sreo s njom te da nije imao motiv da utječe na njeno svjedočenje jer ga u svom iskazu nije teretila za bilo šta.

Što se tiče imenovanja Nermane Hadžijahić za ambasadoricu u Sloveniji, rekao je da je to u nadležnosti Predsjedništva BiH i Bakira Izetbegovića. Ponovio je da se s njom nikada nije susreo, kao i da je Izetbegović u svom iskazu rekao da je ona bila na konsultacijama u Predsjedništvu BiH te da je imenovana u skladu sa zakonom.

Dodao je i da se uvijek borio za jačanje Suda BiH i Tužilaštva BiH, ali da u pravosuđu postoje nepotistički krugovi.

“Dogovoreno je da me SDA podrži 2018. na izborima za člana Predsjedništva BiH”

Radončić je u izlaganju rekao i da je SBB odustao od mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara nakon formiranja koalicije SDA-SBB u zamjenu za podršku SDA na izborima 2018. On je rekao da Bakir Izetbegović nema pravo na treći mandat te da je dogovoreno da on bude zajednički kandidat SDA i SBB-a.

Što se tiče imenovanja Nermane Hadžijahić, Radončić je rekao da on ne komunicira s nižim članovima i organima stranke. Napomenuo je da je u vrijeme dok je on u pritvoru imenovano 200 kadrova SBB-a te da o tome odlučuju organi SBB-a kao u svakoj ozbiljnoj političkoj stranci.

Njegov advokat Asim Crnalić je rekao da su, nažalost, u BiH funkcije plijen političkih stranaka i da, iako se on s tim kao čovjek ne slaže, kadrovsku politiku kroje stranke.

(Klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime