Radojičić: Nema ozbiljnog političara iz inostranstva koji bi se bavio BiH

0
0

slikac (1)Banja Luka – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić naglašava da je u 2013. godini Srpska izašla iz recesije, da je bruto domaći proizvod imao pozitivnu stopu rasta, povećana je industrijska proizvodnja, dva puta su povišene penzije, a od februara do novembra je 7.000 manje nezaposlenih.

Radojičić u intervjuu Srni ističe da je započeto nekoliko krupnih infrastrukturnih projekata, kao što je izgradnja Termoelektrane “Stanari”, autoputa Banjaluka – Doboj, te još nekoliko priprema za druge velike projekte, među kojima je treći blok Termoelektrane “Ugljevik”.

“Cilj nam je da u 2014. godini počne nekoliko krupnih projekata i da se javne finansije održe stabilnim, što će biti veliki izazov. Neke stvari ne realizujemo onako kako bi trebalo, jer imamo problem sa nivoom BiH, ali ćemo nastojati da se pozitivni trendovi nastave”, poručuje Radojičić.

On ocjenjuje da je Republika Srpska uspješniji dio BiH kada je riječ o prihvatanju evropskog zakonodavstva i operativnom prilagođavanju.

Radojičić smatra da je po učinku u Narodnoj skupštini Srpske – protekla godina bila veoma dobra, budući da je bilo devet redovnih i sedam posebnih sjednica, usvojena su 252 akta, 73 zakona u prijedlogu i 15 nacrta zakona.

Radojičić navodi da je za ovaj saziv parlamenta Srpske karakteristično da ima dugu predizbornu kampanju.

“Iduća godina je izborna i, s obzirom na atmosferu kakva je do sada bila i koja se završila čupanjem mikrofona, mislim da će naredna godina po tom pitanju biti još gora i neće biti dobra za konstruktivnu raspravu u parlamentu Srpske”, ocjenjuje Radojičić.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske naglašava da opozicija u parlamentu nije imala pretjerano konstruktivan pristup.

“Bez obzira na to o kojoj se temi raspravljalo, opozicija je imala istu vrstu diskusije, što je dio predizbornog nastupa, a sve je kulminiralo performansima na kraju godine, kada je veći dio opozicije napustio skupštinu i počupao mikrofone. Mislim da su time postigli negativan efekat”, rekao je Radojičić, podsjetivši da je opozicija bojkotovala i sve događaje koji su bili posljednjih 15 dana u parlamentu Srpske.

Kada je riječ o radu Vijeća naroda Republike Srpske, Radojičić napominje da je Klub Bošnjaka prilično usporio donošenje pojedinih akata.

“Međutim, vidljivo je da je u ovoj godini Vijeće naroda Republike Srpske usporilo tempo podizanja veta. Ono što je kritično za rad ove institucije jeste nemogućnost ustavnih promjena, jer kontrolni paket tih promjena drži SDA, što je kreirano 2002. godine”, precizira Radojičić.

On je ocijenio da u BiH nema jedinstvene vizije političkih subjekata, entiteta, konstitutivnih naroda.

“Svako ima neko svoje viđenje, i to su dijametralno suprotne koncepcije. Na bazi takvih koncepcija nije moguće voditi jedinstvenu politku na nivou BiH i zbog toga postoje pojedinačna pitanja koja su problematična, od provođenja odluke ‘Sejdić-Finci’, budžeta, ‘Elektroprenosa BiH’ do izbornog zakona”, navodi Radojičić.

On smatra da se provođenje odluke “Sejdić-Finci” ne može riješiti, jer svi u ovom pitanju imaju neki drugi politički prioritet.

“Hrvatske stranke ne mogu pristati ni na jedan prijedlog kojim se u potpunosti ne rješava hrvatsko pitanje, bošnjačke stranke neće pristati ni na šta što nije barem u sjenci integralističkog pristupa, dok srpske stranke nemaju ni jedan razlog da prenesu bilo šta od nadležnosti na nivo BiH”, zaključuje Radojičić za Srnu.

On je naveo da je ista stvar i sa uspostavljanjem mehanizma koordinacije, jer postoje dva suprotna koncepta.

“BiH nije u fokusu međunarodne zajednice. Nema ozbiljnog političara iz inostranstva koji bi se bavio BiH, jer zna da bi, predlažući bilo šta, ‘izgorio’ na domaćem terenu u nemogućnosti da pomiri barem sedam političkih partija.

Sumnjam da će se do izbora iduće godine bilo ko pojaviti sa nekom novom inicijativom o BiH, s tim da je moguće da će pojedini međunarodni faktori pomagati određene političke subjekte koji bi mogli biti ‘konstruktivan faktor vlasti”, kaže Radojičić.

Radojičić ističe da je izuzetno važno međunarodno pozicioniranje i afirmacija stavova Republike Srpske, te da su parlamentarci iz Srpske, kao sagovornici, primljeni na svim mogućim destinacijama.

“U ratnom vremenu zaradili smo stereotip ‘loših momaka’ zahvaljujući glavnim svjetskim medijima i politikama. Takvo ustaljeno mišljenje sporo se mijenja, ali smo u proteklih sedam godina uložili mnogo truda u afirmaciju stavova Srpske”, ističe on.

Radojičić naglašava da je parlament Srpske u ovoj godini imao krunu međunarodnih aktivnosti.

“Prvi put smo u Banjaluci imali skup na kome je bilo šest predsjednika parlamenata, učestvovali smo na skupovima u Vašingtonu, Briselu, Parizu, Moskvi, Sofiji, Atini, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Učestvovali smo na samitu predsjednika parlamenata država jugoistočne Evrope i potpisali Sporazum o saradnji sa parlamentom Saksonije”, podsjeća Radojičić.

Radojičić navodi da od strukturalnog dijaloga u 2014. godini – ne očekuje ništa. “Veliko je pitanje da li će se u narednoj godini bilo šta raditi o tom pitanju zbog suprotstavljenih stavova domaćih faktora i izbora u EU. Kompletnoj reformi pravosuđa treba se vratiti nakon izbora”, zaključio je Radojičić u intervjuu za Srnu.

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime