Radojičić: Muftija Zukorlić bi mogao postati potpredsjednik RS-a

0
3

zukorlicPodrinje – Muamer Zukorlić, sandžački muftija, može se kandidovati za predsjednika RS samo ako je državljanin BiH s prebivalištem u RS, ali on nema ni teoretske šanse da postane predsjednik.

Ocijenili su danas predstavnici RS, komentarišući najavljenu kandidaturu Zukorića.

 

“Zukorlić, ako je registrovan građanin u RS i ako je na biračkom spisku, a znate da je rasprava o državljanstvu, prebivalištu, trenutno blokirana u parlamentu BiH, onda ima pravo da se kandiduje kao i svaki drugi građanin. Ukoliko je na biračkom spisku ostvaruje pasivno biračko pravo da glasa, a ako ima fiktivnu adresu negdje u RS onda može da bude kandidat na izborima”, rekao je Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS.

Emil Vlajki, potpredsjednik RS, kazao je da Zukorlić, ako je regulisao status u BiH, može da se kandiduje za predsjednika RS. Ocijenio je da bi njegova kandidatura mogla povećati otpor nemuslimanskog stanovništva u BiH.

“Činjenica jeste da bi on dobio više glasova od ostalih bošnjačkih kandidata, jer je njegova popularnost ovdje puno veća. Ali ja mislim da se to neće desiti, jer ne vjerujem da bi politički odnosi mogli dozvoliti da se kandiduje neko ko je izvan BiH”, naveo je Vlajki.

Dodao je da Zukorlić u slučaju kandidature nema ni teoretske šanse da postane predsjednik RS, ali da bi sa najvećim brojem glasova među Bošnjacima mogao postati potpredsjednik.

Zukorlić je moguću kandidaturu za predsjednika RS na opštim izborima u oktobru najavio gostujući na FTV. Sandžački muftija ima i državljanstvo BiH i prebivalište u Srebrenici, koje je prijavio pred prošle lokalne izbore. Kazao je da su nedavno kod njega bili “neki ljudi” koji su mu predlagali da se kandiduje za predsjednika RS.

(N.N.)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime