Radnici protestvovali ispred Vlade FBiH: Povucite Zakon o radu, nećemo biti moderni robovi

0
21
Nekoliko desetina nezadovoljnih radnika okupilo se iza parole “Dokle više?”, a pištaljkama, sirenama i zastavama iskazuju ogorčenje zbog Zakona o radu.

“Uvaženi premijeru i ministri, zar nije bilo dovoljno pet godina jahanja po radnicima? Zar nije bilo dovoljno devastacije radničkih prava? Zar morate na vašem dolasku ta prava svesti na minimum? Sramite se predstavnici Vlade!“, poručio je u ime sindikalista Selvedin Šatorović.

On je kazao da su stigli radnici iz Krajine, Posavine, Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Kantona 10, BPK, Kantona Sarajevo…

“Danas nas je zbog pandemije i mjera stiglo 100, a idući put ako dođemo bit će nas mnogo više uz generalni štrajk na nivou cijele Federacije BiH. Za to ćete odgovornost snositi isključivo i samo vi”, poručeno je s megafona.

Sindikalisti su istakli da su došli kako bi poručili Vladi da ima rok do sutra da iz parlamentarne procedure povuče sramotan Zakon o radu.

“Zamislite vaše najbliže da rade 72 sata sedmično za platu od 400 maraka. 72 sata, ne mjesečno, nego 72 sata sedmično. Nije tačno da rad od kuće nije definisan postojećim zakonom, i da primanja radnika nisu regulisana u stanju nesreće. Tačno je da vi od radnika želite napraviti moderne robove, robove u skladu sa zakonom. Nećete uspjeti podijeliti radnike, ako ste uspjeli podijeliti sindikat. Ovdje su svi radnici koji su nezadovoljni onim što Vlada FBiH radi danas”, rekao je Šatorović.

On je kazao da radnici znaju za porodične i privatne firme u vlasništvu članova Vlade FBiH.

“Razumijemo da pravite zakone po vašoj mjeri, ali trebate znati da mi nećemo raditi za sadaku i da će vaše firme u tom slučaju propasti”, jedna je od poruka.

Šatorović je kazao kako je sramota da dvije godine stoji prijedlog sindikata o povećanju minimalne cijene rada.

“Nikada se niste očitovali o tome da najniža plata bude 1.000 KM. Zato što vi radnicima ne želite platu od hiljadu maraka, već im želite platu od stotinu KM“, rekao je Šatorović.

Radnici i sindikalisti su nakon određenog vremena krenuli u mirnu protestnu šetnju prema centru Sarajeva, pridržavajući se epidemioloških mjera i preporuka. Plan je da se zaustave ispred zgrade Federalnog parlamenta.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime