Radnici Hotela Tuzla u agoniji

0
16

timthumbRadnici Hotela Tuzla su u velikim problemima, a slovenski investitori bacili su ih u očaj.

U Tuzli su se danas održali protesti radnika koji su uz sve probleme, nakon odluke nove kantonalne vlade, ostali i bez zdravstvenog osiguranja, a u velikim su problemima i radnici hotela Tuzla. Ali, u njihovoj priči pojavljuju se i slovenski investitori koji su ih bacili u očaj.

Pejo Lamešić, kao tehnološki višak dobio je otkaz iz Hotela Tuzla. Tamo je radio od 1984. godine i svoje radno mjesto pokušao je spasiti dignuvši kredit od sedam hiljada eura, kao i ostalih 118 zaposlenih.  Hypo banka, s kamatama,  sada od njega potražuje blizu 16.000, jer slovenski Ram Invest, tvrdi, nije ispoštovao dio prijateljskog ugovora, da će preuzeti dug radnika prema banci.

„Kad su došli, potpisali su ugovor, da oni kredit preuzimaju, ja vam to mogu dokumentovati, da su oni dužni, i da oni preuzimaju kredit u cjelosti. Ali što je sad, neće da plaćaju”, kazao je Lamešić.

Neuspjela privatizacija

Osim toga, Ram Invest trebao je još investirati  sedam i po miliona eura u hotel. Advokat radnika tvrdi da je to neuspjela privatizacija te da niko nikada iz kantonalne agencije nije provjerio gdje je taj novac uložen.

U toku je spor kojim se želi poništiti ugovor Ram Investa i radnika.

„Mogu izraziti svoje čuđenje, zaprepaštenost, a to je da je prvostepeni sud odbacio tu tužbu za raskid ugovora, i zbog nenadležnosti nas upućuje da spor po raskidu ugovora vodimo protiv ove slovenačke firme u Sloveniji”, kazao je Faik Muhić, advokat radnika hotela Tuzle.

Direkcija hotela Tuzla, za razliku od radnika, ulogu Ram Investa ne shvata toliko negativno. Dokument iz agencije za privatizaciju, dokazuje, barem na papiru, da je slovenska kompanija investirala u hotel.

Hotel je vraćao kredit od toplih obroka radnika određeno vrijeme, da bi ga zatim prestao vraćati. Uslijedila je tužba Hypa, i protutužba radnika, koji  još pokušavaju dokazati da je kredit koji im je odobrio Hypo bio nezakonit, jer nisu mogli jedni drugima biti jamci. Tvrde da je i dio dokumentacije bio falsificiran.

Blokirani računi  

„Ram Invest otišao je u stečaj u maju 2014. Odmah nakon toga je pokrenut raskid ugovora koji je jedini štitio ljude koji imaju kredit. Ram Invest sada nema nikakvu obavezu prema ljudima koji nisu prijavili svoja potraživanja u stečajnu masu, a ima obavezu i ja se nadam da će ona biti izmirena, prema 25 ljudi koji su na vrijeme reagovali i prijavili svoje obaveze, to su obaveze po kreditu”, zaključila je direktorica Hotela Tuzla Amalija Simić.

Sada hotel Tuzla ima 60 zaposlenika i niko platu nije primio od maja prošle godine, zbog blokiranih računa.

“Radnici Hotela Tuzla nadaju se da će svoju pravnu zadovoljštinu uspjeti dobiti  u Bosni i Hercegovini. U protivnom, bit će prisiljeni potražiti ju  u Sloveniji, jer se ondje provodi stečajni postupak nad Ram Investom“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Marin Veršić.

(aljazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime