Radnici Hidrogradnje pred Vladom KS-a: Nek ispune naše zahtjeve i mi idemo na posao

0
5

radnici-hidrogradnje-nek-ispune-nase-zahtjeve-i-mi-idemo-na-posao_0_72638Sarajevo – Radnici sarajevske Hidrogradnje nastavljaju sa štrajkom do ispunjenja svojih zahtjeva, iako su direktor i Nadzorni odbor ovog preduzeća od njih tražili da se danas pojave na poslu ili će u suprotnom biti otpušteni, izjavio je Srni predsjednik Sindikata ovog preduzeća Redžep Tufekčić.

Tufekčić je naveo da su radnici za poziv direktora Hidrogradnje saznali iz medija.

“Nama ništa napismeno nije došlo i štrajk se nastavlja dok ne ispune naše zahtjeve”, istakao je Tufekčić.

On je ponovio da radnici, koji štrajkuju od 30. septembra, od uprave traže uplatu doprinosa, plate, minimalan posao, ali i smjenu uprave, za šta su dobili odobrenje od Vlade Federacije BiH, a potom i smjenu Nadzornog odbora.

“Nek ispune naše zahtjeve i mi idemo na posao”, poručio je Tufekčić.

Kada je riječ o najavi direktora Hidrogradnje Džemaludina Peljta da će radnici koji se danas ne jave na posao biti otpušteni, Tufekčić je rekao da on može pričati šta hoće.

“Mislim da je njegov mandat već istekao. Neka ispuni radničke zahtjeve i mi smo na poslu, da li sa njim ili bez njega, sasvim je svejedno”, zaključio je Tufekčić.

Predsjednik Nadzoronog odbora Hidrogradnje Emir Felić izjavio je Srni da su radnicima na kućne adrese danas počeli stizati pisani pozivi uprave da se hitno jave na radno mjesto ili će, u suprotnom, dobiti otkaz po osnovu odluke Opštinskog suda u Sarajevu da je štrajk nezakonit.

On je podsjetio da je Nadzorni odbor u subotu, 12. oktobra, zatražio obezbjeđivanje minimuma radnog procesa budući da Hidrogradnja trenutno ima ugovorene poslove vrijednosti od najmanje 30 miliona KM.

“Štrajkom su svi ovi ugovori ugroženi, a direktna dnevna šteta iznosi od 50.000 do 80.000 KM”, rekao je Felić i dodao da je od od tih sredstava do sada mogla biti isplaćena minimalno jedna plata radnicima.

Felić je ponovio da Nadzorni odbor smatra da su radnici u pravu u svojim zahtjevima i da u dogovoru sa Vladom Federacije pokušava da riješi te probleme.

Više stotina radnika okupilo se i danas u znak protesta ispred zgrade Vlade Kantona u Sarajevu. Prema njihovim izjavama, osnovni zahtjev je da Hidrogradnja bude vraćena u kantonalnu nadležnost. Radnici ističu da su nezadovoljni što je Skupština Kantona svojom odlukom svojevremeno stavila Hidrogradnju u nadležnost Federacije.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime