Radni sastanak imama u MIZ Konjic

0
4

Konjić – U ponedjeljak, 01.02.2016.god. u prostorijama Medžlisa IZ Konjic održan je redovni mjesečni radni sastanak imama Medžlisa IZ-e Konjic. Ovom sastanku prisustvovali su i muftija mostarski, uvaženi Salem ef. Dedović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH Nusret Abdibegović, stručni saradnik u Upravi za vjerske poslove Bahrudina ef. Čolo te predsjednik IO Medžlisa IZ-e Konjic dr. Emir Duranović

Nakon učenja Kur’ana i uvodnog obraćanja v.d. glavnog imama Medžlisa IZ-e Konjic Redže ef. Muhibića okupljenima se obratio muftija mostarski Salem ef. Dedović koji je, na početku, iskazao zadovoljstvo zobg susreta sa imamima Medžlisa IZ-e Konjic i članovima Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH kazavši u nastavku da vrijeme u kojem živimo ima svoje izazove i da ti izazovi traže kontinuirano propitivanje i (pre)definiranje pojma džemat, pojma imam, hatib, muallim. Stoga su nužni susreti i razgovori između imama – predvnodnika džemata sa muftijama i članovima uprava pri Rijasetu kako bi se kroz konstruktivan dijalog i diskusiju, razmjenu iskustava, na najbolji način odgovorilo izazovima vremena i unaprijedio rad džemata i ostalih organizacionih jedinica Islamske zajednice u cjelini. Poziv imama, ponovio je muftija više puta, misijski je a ne samo profesionalni poslovni poziv. Imami su nosioci misije, poslanja i njihova uloga jeste i treba da odgovora njihovom pozivu i da nadiđe onu usko shvatanu definiciju samo predvodnika namaza u džematu.

Kroz ovo obraćanje uvaženi muftija je napravio uvod i obrazložio glavnu temu-DŽEMAT o kojoj se razgovaralo na današnjem sastanku, predajući riječ direktoru uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret ef. Abdibegoviću.

Nusret ef. Abdibegović je također izarazio zadovoljstvo današnjim sastankom naglašavajući veliku važnost i značaj razgovoru i razmjeni iskustava koja se kroz razgovor i plodnu diskusiju nude. Prisjetio se i prethodnog sastanka sa imamima kojim je dominirala tematika mekteba te naglasio da je ova godina u znaku džemata. Ukratko je iznio historijat džemata od onih prvih primjera iz ranog perioda islama pa sve do naših današnjih dana, ukazujući da bez obzira na promjene tri bitne komponente i uloge džemata uvijek ostaju iste: obavljanje namaza, podučavanje islamu i prezentovanje islamskih vrijednosti u život društva u kom se živi. To su ujedno i najbitniji razlozi zbog kojih je Uprava za vjerska pitanja potencira i ostvaruje ovakve sastanke, da bi se razgovaralo o džematu, njegovom unapređenju, da bi se kroz zajedničko sagledavanje stanja, mogućnosti i potreba vremena unaprijedilo funkcionisanjje džemata, osnovne karike i stuba Islamske zajednice.

“Islamska zajednica treba ići u susret vjerniku. Ona ima misiju, poslanje i ona taj emanet treba uspješno nositi i predstavljati…. Bolesti društva u kojem živimo su u stvari bolesti našeg džemata, to su problemi s kojima se mi trebamo boriti, jer se tiču našeg džemata i samim tim se tiču nas i naše misije i poslanja”, kazao je Nusret ef. Abdibegović.

Sastanak je nastavljen aktivnim učešćem imama Medžlisa IZ-e Konjic koji su kroz iskustva rada u svojim džematima govorili o problemima sa kojima se susreću, izazovima kojima valja odgovoriti u svom radu, ujedno iznoseći i svoja mišljenja i zapažanja kako to učiniti i koje su najbitnije prepreke na čijem otklanjanju treba raditi da bi se taj rad digao na veći nivo i dao veće i bolje rezultate.

U zaključnim razmatranjima iznešen je stav da je volonterizam jako bitan u imamskom radu, da on imamsku službu najupečatljivije stvalja u kontekst misijskog a ne samo poslovnog djelovanja. Lijepo djelo uz lijepu riječ vodi živom islamu.

Svoja zapažanja o temi današnjeg sastanka ukratko je iznio i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Konjic dr. Emir Duranović sumirajući svoje mišljenje: da je džemat i njegovo jedinstvo temeljna odrednica i garant svekolikog opstanka.

Na kraju sastanka uvaženi muftija Salem ef. Dedović zahvalio se direktoru uprave za vjerske poslove na posjeti te predao riječ v.d. glavnom imamu Redži ef. Muhibiću koji je imamima ukratko predstavio i godišnji Bilten MIZ Konjic i upoznao ih s tekućim aktivnostima u Medžlisu IZ-e Konjic.

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime