Radmanović: Tužilaštvo BiH želi da trenira strogoću

0
30

slikac.1386854664.96Sarajevo – Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra “malo neobičnom situacijom” da Tužilaštvo BiH pokreće istragu protiv nepoznatog počinioca zbog neprovođenja odluke “Sejdić i Finci” i ocijenio da ustvari želi da “trenira strogoću”.

“Čini mi se da Tužilaštvo BiH želi malo da ‘trenira strogoću’ i da pokaže da je ono glavno u BiH. Hapsili su neke predsjednike i sada se pokazalo da nisu u pravu. Protiv koga će oni pokrenuti istragu nego protiv političara”, rekao je Radmanović.
On je sinoć za RTRS rekao da su ključni ljudi na političkim funkcijama dužni da dogovore izmjenu Ustava BiH u vezi sa ovom odlukom.
Radmanović je istakao da Tužilaštvo BiH treba da se bavi svojim poslom za koje je nadležno – terorizam, organizovani i međunarodni kriminal i neki predmeti ratnih zločina koji im godinama stoje u ladicama.
Komentarišući činjenicu da je Komitet EU za pretpristupne fondove /IPA/odlučio da BiH uskrati 45 miliona evra pomoći zbog odsustva napretka u provođenju odluke “Sejdić i Finci”, Radmanović je rekao da nije dobra situacija ako Evropska komisija počne kažnjavati BiH uskraćivanjem finansijskih sredstava potrebnih za približavanje EU.
“Ako se pojačavaju kriterijumi za približavanje EU, to nije dobro za BiH, niti zemlje Balkana koje to neće moći ispuniti za nekoliko godina”, rekao je Radmanović.
Komentarišući sastanak petorice stranačkih lidera u FBiH u vezi sa provođenjem odluke “Sejdić i Finci”, Radmanović je rekao da nije lako postići dogovor i da je skeptičan kada je u pitanju izmjena Ustava BiH.
Radmanović je ponovio da se Republika Srpska zalaže za direktan izbor članova Predsjedništva BiH.
On smatra da postoje uslovi da bude usvojen budžet BiH za narednu godinu, ali ne vidi razloga za žurbom za njegovim usvajanjem.
“Mislim da postoje uslovi, bez obzira na moguće široke rasprave, da budžet BiH za iduću godinu bude usvojen”, istakao je Radmanović.
Dodaje da u Predsjedništvu BiH “ne postoji papir” kojim Međunarodni monetarni fond /MMF/ uslovljava usvajanje budžeta BiH do 9. decembra.
“Principijelno sam protiv toga da nam MMF postavlja rokove, jer se o tome mora govoriti u Predsjedništvu BiH, koje je i predlagač budžeta”, napomenuo je Radmanović.
Ističe da je od ukupno sedam puta, koliko Predsjedništvo BiH predlaže budžet BiH, šest puta bio preglasan, što je, kako je rekao, vezano za ukupne odnose u BiH, kao i odnose članova Predsjedništva BiH.
Bez obzira na to što je preglasan u Predsjedništvu BiH, Radmanović je rekao da je dobro što su poslanici SNSD-a glasali u Komisiji parlamenta BiH da se usvoje principi o budžetu.
Prema njegovim riječima, o prijedlogu budžeta BiH potrebno je voditi široku raspravu i pokušati približiti stavove ne samo u Predsjedništvu BiH, već šire u BiH.
Radmanović je rekao da se zalaže za uštede u budžetu BiH, zbog čega je i došlo do njegovog neslaganja sa druga dva člana Predsjedništva BiH po tom pitanju.
“Predložio sam smanjenje izdvajanja za 25 miliona KM u Ministarstvo odbrane BiH, smanjenje diplomatsko-konzularne mreže BiH, te da se sredstva za Tužilaštvo BiH zadrže na prošlogodišnjem novou”, pojasnio je on.
Radmanović je zaključio da SNSD u parlamentu BiH neće podržati povećanje sredstava za Tužilaštvo BiH, jer ih na to obavezuju zakučci parlamenta Republike Srpske.
Govoreći o najavi člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da će zatražiti od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana sa MMF-om, Radmanović je rekao da svi međunarodni ugovori bilo koje institucije u BiH po zakonu moraju da prođu kroz Predsjedništvo BiH.
“Svi ugovori sa MMF-om nisu bili u parlamentu, ni u Predsjedništvu BiH. Bilo bi važno da ukažemo svima u BiH, i onima koji dolaze u BiH iz nekih drugih svjetskih institucija, da i mi ovdje njegujemo vladavinu prava”, rekao je Radmanović.
On je naglasio da MMF nisu zanimali Ustav i zakoni BiH, navodeći da oni potpuno zaobilaze ustavno-pravni položaj BiH, odnosno Predsjedništvo BiH, te da treba poštovati domaće zakone.
(


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime