Radmanović potvrdio da je referendum o Danu RS samo uvod u onaj o nezavisnosti Republike Srpske

0
2

Radmanović potvrdio da je referendum o Danu RS samo uvod u onaj o nezavisnosti Republike Srpske

Nebojša Radmanović, nekadašnji srpski član Predsedništva BiH, a današnji delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, za beogradski “Nedeljnik” tvrdi da će referendum o Danu RS-a biti održan.

“Odluku o tome donijela je Narodna skupština RS i ne postoji niko ko će reći da referenduma neće biti”, kaže Radmanović.

On je potvrdio da je referendum o Danu RS samo uvod u onaj o izjašnjavanje građana o nezavisnosti Republike Srpske, za koji postoje zvanični dokumenti SNSD-a u kojima se taj referendum najavljuje za 2018. godinu ako Republici Srpskoj ne budu vraćene otete nadležnosti.

“Referendum o nezavisnosti ne mora biti 2018. godine, kako je to SNSD poručio na saboru, a možda bude i tada, a i prije njega još nekoliko. Mnoge stvari se mogu promijeniti, ali ne treba kriti da narod ovdje misli da ne treba da živi u ovakvoj BiH. Ali moguće je da se u međuvremenu poprave neke stvari, da ode visoki predstavnik, da sve odluke koje je donio prestanu da važe. Kad BiH počne da funkcioniše po izvornom Dejtonu, neće biti razloga za referendum.

Na pitanje novinara da li je visoki predstavnik u BiH najveći problem za RS, on kaže:

“Naravno da nije. Ali prvo treba da ode, pa da mi unutar BiH pokušamo da se dogovorimo. Danas u BiH nema nikakvog dogovora bez stranaca. Oni stalno nešto usmjeravaju, šapću, a u stvari guraju jedne protiv drugih. Kad oni odu, odluke koje je donosio OHR više neće moći da važe”.

Na pitanje zašto nije organizovan referendum kada je Ustavni sud proglasio neustavnim grb i himnu RS i da li je 9. januar simbolički, ili na bilo koji drugi način, važniji od grba i himne, Radmanović je odgovorio

“Ne možemo reći da je 9. januar važniji. Ista je važnost, ali ima tu nekoliko bitnih stvari. Za grb i himnu smo imali relativno dobra rješenja, iako su i ona bila bolna. Nismo se odrekli himne, koristimo je, samo ne na onaj način koji su zabranili. Sad praktično imamo dvije himne. Ali u vezi s 9. januarom nema drugog rješenja, niti mi hoćemo da ga tražimo. Nema drugog datuma. Taj 9. januar kada je osnovana Republika Srpska bio je odgovor na preglasavanje. Današnja odbrana 9. januara, 23 godine poslije, takođe je odgovor na preglasavanje. Ni tada ni sada to nije bio samo politički odgovor, već odgovor naroda”.

(S.B.)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime