Radio Bosanski Petrovac ostaće bez frekvencije?

0
11

Radio Bosanski Petrovac ostaće bez frekvencije?

Zbog političkih neslaganja, Radio Bosanski Petrovac bi vrlo lako mogao ostati bez dozvole Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) da emituje svoj signal na FM talasima. Procedura za pomenutu dozvolu pokrenuta je prije tri godine, a rok za njeno izdavanje ističe početkom marta ove godine. Kako bi se dobila dozvola, bilo je potrebno u međuvremenu ispuniti propisane tehničke uslove, koji su uključivali nabavku potrebne opreme i zapošljavanje kvalifikovanog kadra.

Prema riječima Esmira Brkovića, v.d. načelnika općine Bosanski Petrovac, niti jedan od ovih uslova nije ispunjen.

“Kada RAK početkom marta bude obavio monitoring ustanoviće kako ne postoje uslovi za emitiranje signala i rješenje o izdavanju dozvole staviće u ladicu. To znači da ćemo narednih deset godina morati čekati na eventualno dobijanje nove frekvencije”, kaže Brković.

Iako je u proteklom periodu odluka o nabavci tehničke opreme za radio-emitiranje nekoliko puta bila pred općinskim vijećnicima, niti jednom nije dobila zeleno svjetlo. Razlog tome su neslaganja među političkim partijama i stav većine u Općinskom vijeću da se radi o preskupom projektu za ovu lokalnu zajednicu, čiji godišnji budžet iznosi oko 3,8 miliona maraka.

Općinski vijećnik Dejan Prošić kaže kako poštuje odluku većine u tom zakonodavnom tijelu, ali da smatra kako je ovaj posao trebalo privesti kraju. “Mislim da je šteta da sve što je dosad urađeno propadne, jer je realizovano dosta posla. Trebalo je odmah na početku reći da se ne ide u taj projekat, a ne sada kada je prošlo toliko vremena”, smatra Prošić.

Radio Bosanski Petrovac danas zapošljava dva radnika i djeluje u okviru Javne ustanove Centar za obrazovanje i kulturu, te emituje dva sata dnevnog programa putem interneta i na srednjim talasima, zbog čega je njegova čujnost bila ograničena na svega nekoliko stotina metara od zgrade u kojoj se nalazi.

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime