Rad sa mladima na pravilnom usmjeravanju i prevenciji ovisnosti i ektremizma

0
4

Sarajevo – Uprava za vanjske poslove i dijasporu je od 14. do 16. decembra 2015. god. u Sarajevu organizovala trodnevni seminar/radionicu „Trening za trenere u radu sa mladima od 13 do 30 godina”, za imame i mualime iz cijele Bosne i Hercegovine.
Ovim seminarom zvanično je otpočela realizacija novog projekta Uprave za vanjske poslove i dijasporu pod nazivom „Rad sa mladima na njihovom pravilnom usmjeravanju i prevenciji bolesti ovisnosti, nasilja i ektremizma.“

Seminar za 25 imama i 5 mualima otvorio je mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove. Mr. Abdibegović posebno je istako misijsko djelovanje imama, te potrebu da se Islamska zajednica otvori i direktnije uključi u nagomilane društvene probleme. U tom smislu poseban akcenat treba staviti na rad s mladima, te im pružiti one servise za kojim imaju nasušnu potrebu, vodeći računa da to bude na jedan moderan i inovativan način prihvatljiv mladima.

Nakon ove edukacije, edukatori će 6 mjeseci implementirati edukaciju sa mladima na terenu na području svojih medžlisa u cilju prevencije ekstremnih ponašanja i raznih ovisnosti kao što su alkoholizam, ovisnost o narkoticima i kladionicama.

Uprava za vanjske poslove i dijasporu pokenula je ovaj projekat s ciljem da se kroz niz aktivnosti na inovativan i planski pristup mladi informišu i educiraju o pozitivnim vrijednostima u društvu, te da se preveniraju bolesti ovisnosti, nasilja i ekstremizma. Sponzor projekta je Norveška ambasada u BiH, a partner u projektu je Centar za socijalne inovacije koji će u saradnji sa Upravom razviti plan edukacije i materijale za edukaciju. Tim Centra će pripremiti i implementirati edukacije za edukatore na temu “Mogućnosti i opasnosti korištenja interneta”, te ih obučiti na koji način da oni educiraju djecu i roditelje na području lokalne zajednice.

Projektom je predviđena organizacija Zimskog kampa za mlade koji će biti organiziran u nekom od zimskih centara u BiH. Učesnici kampa će biti 50 mladih (djevojčice i dječaci) sa područja BiH koji se ističu u svom radu, mektebskim rezultatima, učenju i ponašanju i koji su primjer u društvu. Zimski kamp će biti organiziran tokom zimskog raspusta, gdje će djeca uz podršku stručnjaka (koordinatori kampa, treneri/edukatori) biti u mogućnosti da se druže, rekreiraju ali i da uče na teme: nenasilna komunikacija, timski rad, donošenje odluka, pregovaranje, kako biti uspješan, multikulturni i multietnički dijalog, orijentacija u prirodi, ishrana u prirodi, skijanje, sankanje, planinarenje… Predviđeno je da kamp traje 5 dana. Također, projektom je predviđen i rad sa mladima iz rizičnih porodica kroz mentorstvo od strane stručnih osoba iz Islamske zajednice. Ova podrška podrazumijeva i psihološku pomoć od strane stručnog lica, ekonomsku pomoć djetetu (stipendiranje, zapošljavanje ili samozapošljavanje kroz pokretanje mikro biznisa), te djelovanje prema porodici kako bi se smanjio negativan uticaj na djecu. Pored navedenih aktivnosti planiran je i set aktivnosti koji se odnosi na izradu/pripremu modela za rehabilitaciju mladih ekstremnog ponašanja (resocijalizacija i ekonomsko jačanje).

Za implementaciju aktivnosti bit će zadužen razvojni tim koji ima zadatak kreiranje i implemenetaciju strategije rada sa mladima od 13 do 30 godina. U implemntaciju projekta bit će uključeni stručnjaci koji će realizirati pojedine projektne aktivnosti.

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime