RA USK osigurala 2.5 miliona KM za investicije u USK

0
5

razvojna-agencija-usk1-530x336Bihac, Bosanska Krupa – Za Razvojnu agenciju Unsko-sanskog kantona 2013. je bila godina u kojoj je uspostavljena suradnja sa mnogim međunardonim institucijama u sklopu kojih su započeti razvojni projekti i pružena podrška razvoju javnih institucija i malim i srednjim poduzećima čime su ostvareni i nadmašeni svi postavljeni ciljevi.

Ono što je obilježilo 2013. godinu je proces izrade Strategije razvoja u USK, koja će nakon usvajanja povećati mogućnosti privlačenja još više eksternih izvora financiranja razvojnih projekata i razvoju kapaciteta javnih institucija u USK. U 2013. godini RA USK je kroz održanu edukaciju i blisku suradnju sa općinama i drugim javnim institucijama osigurala podršku pri izradi oko 15 razvojnih projekata prema EU standardima.

U sklopu direktne podrške sektoru malog i srednjeg poduzetništva, RA USK je podržala preko 70 fimi i time uticala na kreiranje 119 radnih mjesta.

Novi ugovori i osigurana sredstva za nove investicije u vrijednosti od oko 2.5 miliona KM čine RA USK jednog od vodećih investitora u 2014. godini, što je posebno značajano ako se uzme u obzir činjenica da u općinskim budžetima nema dovoljno sredstava za razvojne projekte.

Naime, RA USK će investirati preko 1.2 miliona KM u poslovnu infrastrukturu u Bosanskoj Krupi, oko 700.000 KM u turističku infrastrukturu u Bihaću, zatim projekte za jačanje konkurentnosti MSP-a u vrijednosti od oko 200.000 KM i institucionalni razvoj u iznosu od 100.000 KM, itd.

Ove vrijednosti su posebno impresivne kada uzmemo u obzir činjenicu da Razvojna agencija USK posluje oko godinu dana, te da ima ukupno 6 uposlenih. Vlada USK je za rad Agencije izdvojila 108. 000 KM, što je RA USK sa ugovorenim višemilionskim portofoliom za 2014. godinu opravdala, što se može preformulisati na način da je za svaku 1 KM koju je Vlada USK uložila u rad Agencije, RA USK je osigurala oko 24 KM iz eksternih izvora financiranja, koji će biti iskorištene za nove investicije u kantonu.

Ambicije i ciljevi RA USK za 2014. godinu su uključiti i druge općine u USK u projekte financirane od strane EU, te uspostaviti sistem za upravljanje razvojem u USK, čime će se olakšati implementacija Strateškog plana razvoja USK, zatim uspješno provesti pomenute investicije u Bihaću, Bosanskoj Krupi i povećati konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime