Putinovo židovsko iskustvo

1
4

Putinovo židovsko iskustvo

Palestina, Rusija – Izraelska internetska stranica ”Breaking Israel news” ukazala je na važnu ulogu koju su Židovi igrali u životu ruskog predsjednika Vladimira Putina, dodajući da je njegov odnos sa ruskim Židovima izuzetno prisan i u stalnom je usponu.

Spomenuta stranica je u svom izvještaju, vezanom za rat u Siriji, naglasila da su možda činjenice vezane za Putinovu ličnost i njegov spesijalni odnos sa Židovima, bile presudni u ruskoj odluci da se direktno i snažno umiješa u ratna dešavanja u Siriji.

S tim u vezi, na stranici je istaknuto da je još 2007. godine, glavni rabin Rusije, Berel Lazar, kojeg često nazivaju ”Putinov učitelj”, ispričao priču koju je čuo lično od Putina.

Naime, rabin Berel Lazar ispričao je da je Putin kao mali dječak odrastao u vrlo siromašnoj porodici. Njegovi roditelji su s mukom zarađivali za život. Međutim, imao je sreće što su mu prve komšije bili jedna bogata židovska porodica koja ga je često pozivala u svoju kuću i ugošćavala. Pomagali su mu i pazili ga iako on nije bio njihovo dijete i iako okolnosti nisu dozvoljavale takve veze.

Trideset godina kasnije, zbog potrebe da se zahvali toj porodici, ali i da iskaže poštovanje općenito prema Židovima, Putin je kao zamjenik načelnika Lenjingrada, potpisao službeno odobrenje za izgradnju prve židovske škole u gradu.

Osim toga, Anatolij Rahlin, iz spomenute židovske porodice, trenirao je Putina džudo u srednjoj školi. Putin je plakao na njegovoj sahrani i tom prilikom je istakao da mu je on bio kao otac.

Putinova veza sa Židovima nije bila samo iznimka koja je ograničena na sjećanja na njegovo djetinjstvo. Naime, on je, 2005. godine, kada je boravio u službenoj posjeti Izraelu, posjetio i svoju profesoricu iz srednje škole Minu Lotiskayu, koja je živjela u Tel Avivu, i tom prilikom joj je, pošto je živjela u vrlo skromnim uslovima, kupio kuću u Tel Avivu.

Poznati židovski biznismeni, braća Arkadiy i Boris Rotenberg, prijatelji su Vladimira Putina i zajedno su trenirali džudo kod spomenutog učitelja Rahlina. Oni su, kao milijarderi, ostali do danas bliski prijatelji sa Putinom na obostranu korist, jer su potpisali sa ruskom vladom ugovore vrijedne milijarde dolara.

Naime, Putin je okružen bogatim i uspješnim Židovima, kao što su: Moshe Kantor, čije bogatstvo se procjenjuje na  2,3 milijarde dolara; Lev Avnerovich Leviev (1,5 milijardi dolara), Roman Abramovič (9,1 milijardi dolara) i Victor Vekselberg (13,6 milijardi dolara).

Putin je od svoje predsjedničke plaće izdvojio donaciju za Židovski muzej u Moskvi i njegovo ime spomenuto je na zidu muzeja na popisu donatora.

Kada se, u septembru ove godine, Putin sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kako bi razgovarali o razvoj situacije u Siriji, taj sastanak rezultirao je pozitivnim rezultatima na kojem su potvrđeni jaki odnosi i veze između Rusije i Izraela.

Tom prilikom Putin je rekao: “Ne zaboravite da u Izraelu živi mnogo građana bivšeg Sovjetskog Saveza, i to ostavlja poseban utjecaj na odnose između naših dviju zemalja.”

Na Euro-azijskom kongresu Židova u Moskvi, 2011. godine, Putin je rekao: “Izrael je, u stvari, za nas poseban slučaj. To je, praktično, zemlja ruskog govornog područja, jer više od polovine stanovnika Izraela govori ruski jezik.”

Putin je, 2014. godine, bio jedan od rijetkih političkih lidera koji je podržao Izrael u agresiji na Gazu. On je na sastanku sa predstavnicima glavnog Centra rabina za borbu protiv antisemitizma i ksenofobije u Europi, rekao: “Podržavam borbu Izraela u cilju zaštite svojih građana.”

(Saff)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime