Put od Sarajeva do Goražda bit će kraći za 40 kilometara, usvojena odluka o izgradnji ceste

0
3

Put od Sarajeva do Goražda bit će kraći za 40 kilometara, usvojena odluka o izgradnji ceste

U narednom periodu pristupit će se izradi investicijsko-tehničke dokumentacije, zaključno s izradom glavnog projekta, s objektima i infrastrukturom, koji su sastavni dio ceste. To je danas utvrđeno na sjednici Vlade FBiH.

“Pristupa se izradi elaborata eksproprijacije i obavljanja postupka eksproprijacije zemljišta, ali i urbanističke saglasnosti. Vlada BPK je putem kantonalne direkcije korisnik eksproprijacije. Za realizaciju projekta zadužuje se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija, JP Autoceste FBiH, Vlada BPK, Direkcija za ceste BPK i to svako u okviru svojih nadležnosti”, navodi se između ostalog u današnjoj odluci Vlade FBiH.

Kao obrazloženje za ovaj projekt istaknuto je da je cestovno povezivanje Sarajeva s Goraždem jedan od najvažnijih projekata za ovaj dio BiH.

“Projekt je važan jer bi cesta utjecala na ukupan razvoj i podršku privrednim aktivnostima u BPK, zatim podršku održivom povratku, kao i unapređenje ruralnih područja”, navodi se u odluci Vlade FBiH.

Sama trasa ceste planirana je prostornim planom BPK i podrazumijeva izgradnju nove dionice puta u dužini od 13,7 kilometara (Goražde-Hranjen-Hrenovica) te se dalje nastavlja na postojeći magistralni put M5. Ovaj projekt podrazumijeva skraćivanje aktuelnih putnih pravaca prema Goraždu za oko 40 kilometara uz izbjegavanje planinskih prevoja.

Ovaj projekt ujedno je i dio većine ranije usvojenih strategija, a nalazi se na listi 100 strateških projekata FBiH.

Ostaje da se vidi da li će izgradnja ove ceste utjecati na konačnu odluku FBiH o izboru dionice za brzu cestu Sarajevo-Beograd, jer je u tom slučaju izglednija trasa preko Tuzle i Bijeljine.

(Klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime