Puštena u rad nova bušotina u Rudniku soli Tuzla

0
25

slikac.phpTuzla – Direktor Solane d.d. Tuzla Izudin Kapetanović pustio je danas u rad novu istražno-eksploatacionu bušotinu “B-94” u Rudniku soli Tuzla.

Tokom posjete nalazištu na Tetimi, ovom prilikom, direktor rudnika Amir Sušić upoznao je goste o dinamici radova i otvaranju novih bušotina na ekspolatacionom području, te tehničkim detaljima procesa eksploatacije slanice, što je jedna od osnovnih sirovina za Sodu i Solanu.

“Mi smo za ovu godinu predvidjeli puštanje u rad dvije istražno-eksploatacione bušotine, što je nastavak naših aktivnosti na osiguranju dovoljnih količina slanice za naše potrošače. Za ovu bušotinu je karakteristično da je to koso ustrojena bušotina kojoj je osa komore pomjerena za oko 52 metra u odnosu na ušće”, istakao je Sušić, te dodao da i pored kompleksnosti rada na ovakvoj bušotini nije bilo značajnijih problema prilikom bušenja, te je u potpunosti ispoštovana planirana dinamika.

Rudnik soli nedavno je od Solane dobio i plan proizvodnje i zahtjeva za slanom vodom za period od narednih 10 godina, iz čega se vidi da Solana 2024. planira povećanje za oko 150 posto u odnosu na zahtjeve za slanicom iz 2013., a značajno povećanje potražnje u ovom periodu iskazala je i Sisecam Soda iz Lukavca.

Ministar industrije energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Željko Knežiček rekao je da je vrlo bitno da se hemijska industrija, bazirana na soli u TK-u, radi i razvija bez teškoća i da će Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo uraditi sve ono što je u njihovoj moći da pomognu daljnji razvoj Rudnika soli.

Direktor Solane Izudin Kapetanović kazao je da je impresioniran onim što je danas vidio na Tetimi i dodao da su se svi još jednom praktično uvjerili koliko je težak tehnološki i hemijski proces za dobijanje soli i sode.

On je još jednom naglasio dobru saradnju koju Solana ima s Rudnikom soli već duži niz godina, saopšteno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

(nezavisnenovine)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime