Pržulj: Nestanak oca i brata

0
2

pržulj-nestanak-oca-i-brata

Sokolac – Na suđenju optuženom Nenadu Pržulju, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o nestanku zatvorenika iz objekta u selu Čavarine kod Sokoca.

Ramiza Ibrahimović je kazala da je sredinom augusta 1992. pobjegla iz svog sela Donji Ivančići (općina Ilijaš), te da je tada posljednji put vidjela oca Osmana i brata Osmu zvanog Kaba.

“Nekad 1994. sam od brata Ramiza saznala da su uhvaćeni. Onda sam u knjizi Safeta Gagule pročitala da su u logoru u Čavarinama. Piše da mi babu nisu mučili, a bratu, kažu, nema šta nisu radili, mučili ga. I tu se i Pržulj taj spominje, tada prvi put čujem za njega”, ispričala je Ibrahimović.

Ona je rekla da joj je jedan bivši zatvorenik iz Čavarina kazao da su joj oca i brata odveli na razmjenu i da im se od tada gubi svaki trag.

“Od tada sam se obraćala svima, ali ništa nisam saznala do danas. Baš ništa”, rekla je svjedokinja.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, ona je kazala da nije upoznata da je optuženi Nenad Pržulj svoja saznanja o njenom bratu rekao u Tužilaštvu još 2012. godine.

Državno tužilaštvo tereti Pržulja da je, kao komandir zatvora u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u selu Čavarine kod Sokoca, od maja 1992. do marta 1993. učestvovao u zatvaranju, premlaćivanju i nestanku sokolačkih Bošnjaka, kao i drugim nečovječnim djelima.

Svjedok Adil Vrabac je kazao da je uhapšen u općini Sokolac 31. augusta 1992., te da je, zavezanih ruku i s povezima preko očiju, prevezen u školu u Sokocu, gdje je po dolasku i premlaćen.

“Nakon toga nisam više premlaćivan, a drugi jesu izvođeni. Nakon mjesec, možda mjesec i po, prebačeni smo u Čavarine, gdje smo ostali do marta 1993. Tu smo smješteni u dvije sobice, bilo je tjesno i neuslovno”, rekao je svjedok.

Vrabac je naveo da lično nije viđao optuženog Pržulja, ali da je čuo od zatvorenika Gagule da je on komandir straže.

“Od stražara se sjećam Mlađe Neškovića i još nekih – oni su bili korektni prema nama. Govorilo se da je neki Brada opasan za ove što ih izvedu. Najviše su izvodili Osmu Ibrahimovića i Bjelića. Vraćali su se s povredama, najviše po grudnom košu”, prisjetio se on.

Svjedok je kazao da je šest zatvorenika sa Čavarina odvedeno u nepoznatom pravcu, te da su među njima bili otac i sin Ibrahimović, kao i dvojica nepokretnih zatvorenika.

Nakon logora na Čavarinama, Vrabac je, prema svjedočenju, prebačen u Batković.

Suđenje se nastavlja 14. septembra.

 (justice-report.com)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime