Prvomartovci obišli izolirana sela u općini Srebrenica

0
21

srebrenica-okolna-sela-300x225Srebrenica – Danas su, Edin Ikanović i Nedim Jahić, aktivisti koalicije “Prvi mart” obišli više sela i zaseoka na prostoru općine Srebrenica, uglavnom u blizini sela Sućeska, poznatog po prvim povratnicima i prvom šatorskom kampu povratnika iz 2001. godine.

U posljednjih godinu dana zabilježen je napredak u izgradnji putnih veza sa izoliranim zajednicama, ali su brojne kuće i dalje odsječene te ih očekuje teška zima. Među mnogim povratnicima su i oni, koji su nakon registracije prebivališta, prošli kroz probleme i provjere od strane Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, pa su nekima i danas poništene prijave prebivališta.

Drugi se susreću sa problemima vezanim za zdravstenu zaštitu. Naime, unatoč odluci i uputstvu o izdavanju uvjerenja o korištenju prava na zdravstvenu zaštitu od strane Tuzlanskog kantona, za one povratnike koji su se u Podrinje vratili sa prostora ovog kantona, i dalje se dešavaju propusti u primjeni u okviru lokalnih odjela zdravstvenog osiguranja u općinama na entitetskoj liniji razgraničenja.

Ekipa “Prvog marta” pomogla je povratnicima na sastavljanju zahtjeva i prikupljanju dokumentacije u ovim slučajevima, te su u toku ovog posjeta najavili i nastavak komunikacije sa federalnim vlastima u svrhu konačnog donošenja Zakona o pravima povratnika na nivou Federacije, a u vezi sa ostvarivanjem garantiranih prava iz zdravstvene, socijalne i boračko-invalidske zaštite.

Na raspolaganju povratnicima je i ured “Prvog marta ” u centru Srebrenice, gdje sa njima svakodnevno komuniciraju Mirnes Zahirović i Ismeta Begić, te posreduju u povezivanju sa advokatima, ali i u drugim pitanjima gdje povratnicima treba konkretna pomoć u zaštiti njihovih prava.

(prvimart.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime