Prvi sportski susreti učenica srednjoškolskih ustanova IZ u BiH

0
3

Cazin – Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizirala je od 23. do 25. oktobra 2015. godine Prve sportske susrete učenica srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Susreti su održani u Cazinu, a domaćin je bila Medresa Džemaluddin Čaučević. Na Prvim sportskim susretima učestvovale su sportske predstavnice Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, Behram-begove medrese iz Tuzle, Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Karađoz-begove medrese iz Mostara, Medrese Džemaluddin Čaušević iz Cazina i Medrese „Osman-ef. Redžović“ iz Velikog Čajna, Visoko.

Prigodni program otvaranja Prvih sportskih susreta učenica održan je 24. oktobra tekuće godine u sportskoj sali Medrese Džemaluddin Čaušević. Nakon intoniranja državne himne i proučenog odlomka Časnog Kur’ana, učesnicima se u ime domaćina riječima dobrodošlice obratio direktor Salih Dervić. Prisutnima su se potom obratili, u ime Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice Seid Eminović koji je istakao radost što je došlo do realizacije sporskih susreta za učenice kao jednoga od brojnih vidova natjecanja u dobru kojim su medrese prepoznaju, te izaslanica Reisu-l-uleme prof. Lejla Bešo-Haskić koja je Prve sportske susrete učenica srednjoškolskih ustanova IZ proglasila otvorenim.

Početak takmičenja obilježila je utrka na 100 metara, uz pojedinačne pobjednice:

1. mjesto, Nusrah Hadžić (Gazi Husrev-begova medresa),

2. mjesto, Nahla Talić (Medresa Džemaluddin Čaušević),

3. mjesto, Nejla Šišić (Karađoz-begova medresa).

Prvi dan susreta održana su takmičenja u stonom tenisu i šahu u internatu Medrese, a najbolje u ovim disciplinama su bile:

Stoni tenis:

1. mjesto, Nermana Đakovac (Gazi Husrev-begova medresa),

2. mjesto, Murisa Kišmetović (Medresa Džemaluddin Čaušević),

3. mjesto, Fatima Hodžić (Elči Ibrahim-pašina medresa).

Šah:

1. mjesto, Ema Bećarević (Medresa „Osman-ef. Redžović“),

2. mjesto, Merjem Pivčić (Karađoz-begova medresa),

3. mjesto, Azemina Čelebić (Behram-begova medresa).

Kolektivne sportove je obilježilo takmičenje u odbojci koje se održavalo u prelijepoj sportskoj sali Medrese. U subotu su odigrane kvalifikacione utakmice po grupama, a u nedjelju su upriličeni susreti polufinala, kao i mečevi za treće mjesto i finale odbojkaškog turnira.

Najzanimljiviji je bio finalni susret u kome su sportska umijeća odmjerile učenice Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva i Behram-begove medrese iz Tuzle, timovi koji do finalnog susreta nisu imali nijednog izgubljenog seta. U dramatičnoj završnici, više koncetracije i sportske sreće imale su odbojkašice Gazi Husrev-begove medrese koje su treći set dobile rezultatom 16:14.

Konačni plasman ekipa turnira u odbojci je sljedeći:

1. mjesto, Gazi Husrev-begova medresa,

2. mjesto, Behram-begova medresa,

3. mjesto, Elči Ibrahim-pašina medresa.

Završetkom finalnog meča u odbojci okončana su natjecanja na Prvim sportskim susretima učenica srednjoškolskih ustanova, te se pristupilo ceremoniji dodjele priznanja, diploma, medalja i pehara najboljima. Prigodne nagrade su uručili Seid Eminović, u ime Uprave za obrazovanje i nauku, Salih Dervić i Munir Makić, direktor i pomoćnik direktora za internat Medrese Džemaluddin Čaušević i hfz. mr. Dževad Hrvačić, pomoćnik direktora za internat Gazi Husrev-begove medrese.

Priznanja su uručena medresama učesnicama Prvih sportskih susreta i profesoricama sporta. Zahvalnica je dodjeljena domaćinu Prvih sportskih susreta, Medresi Džemaluddin Čaušević u Cazinu koja je sve svoje potencijale stavila na raspolaganje i podredila uspješnoj realizaciji Susreta a njen direktor Salih Dervić je izrazio spremnost da Medresa u Cazinu bude tradicionalni domaćin ovog takmičenja. Domaćinima Susreta je dodjeljena i medalja i diploma za fair-play.

Najuspješnija sportistkinja Prvih sportskih susreta je Nermana Đakovac, učenica Gazi Husrev-begove medrese, osvajačica prvog mjesta u stonom tenisu i članica pobjedničkog tima u odbojci.

Pošto su dodijeljene pojedinačne diplome, medalje i pehari u svim disciplinama, pristupilo se proglašenju ekipnih pobjednika. Pobjednički pehar za najuspješniju ekipu Prvih sportskih susreta dodjeljen je sportskom timu učenica Gazi Husrev-begove medrese predvođenom profesoricom Džanitom Resić.

Ukupni ekipni plasman je sljedeći:

1. mjesto, Gazi Husrev-begova medresa, sa osvojena 62 boda,

2. mjesto, Behram-begova medresa, sa osvojenih 45,5 bodova,

3. mjesto, Elči Ibrahim-pašina medresa, sa osvojenim 34,1 bodom.

Pored sportskih takmičenja učenice i predstavnice medresa su posjetile Bihać i divile se ljepotama Une, te organizirale zajedničko druženje svih učesnica Susreta u prostorijama internata Medrese Džemaluddin Čaušević. Uspješna organizacija i realizacija Prvih sportskih susreta učenica medresa obavezuje na uvrštavanje ovog takmičenja u stalne sadržaje Općeg kalendara aktivnosti medresa i drugih srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u BiH. Načelno je opredjeljenje Uprave za obrazovanje i nauku i menadžmenta medresa da je potrebno odgojno-obrazovne sadržaje kontinuirano propitivati, unapređivati i obogačivati na putu ka postizanju zadatog cilja, izvrsnosti u obrazovanju.

S.E.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime