Prvi sastanak ministrice Borovac s predstavnicima organizacija nacionalnih manjina u BiH

0
0

Banja Luka – Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i njen zamjenik Predrag Jović danas su u Sarajevu održali sastanak s predstavnicima manjina u Bosni i Hercegovini, odnosno predstavnicima Vijeća nacionalnih manjina BiH, Vijeća nacionalnih manjina RS, Vijeća nacionalnih manjina u Narodnoj skupštini RS i Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo. 

Na sastanku je pozdravljen novi pristup ovoj problematici koji se ogleda i u činjenici da su u ovoj godini prvi put izdvojena sredstva od 70.000 KM u državnom budžetu za rad nevladinih organizacija nacionalnih manjina.

Uz to BiH iz državnog budžeta izdvaja značajna sredstva za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite za šta je u ovoj godini predviđeno 2.185.000 KM te 40.000 KM za rad romskih nevladinih udruženja.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i član Vijeća nacionalnih manjina BiH Jakob Finci istakao je dva ključna problema za nacionalne manjine.

– To je objava rezultata popisa stanovništva te pitanje učešća u procesu izmjena i dopuna Izbornog zakona kako bi se otklonile diskriminirajuće odredbe i omogućilo svim građanima u BiH da biraju i budu birani navodeći kako predstavnici nacionalnih manjina nemaju čak ni ulogu posmatrača u ovom procesu – kazao je Finci.

Ministrica Borovac je najavila da će predstavnicima nacionalnih manjina biti omogućen uvid u prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH.

Također, istaknuto je da će shodno rezultatima popisa biti razmotreno definiranje nacionalnih manjina u našoj zemlji, a dalje u tom kontekstu će biti izvršene pripreme za izmjenu Zakona o nacionalnim manjinama BiH i izrade strateškog dokumenta o pravima nacionalnih manjina.

Učesnici današnjeg sastanka Parlamentu Federacije BiH uputit će inicijativu da se formira vijeće nacionalnih manjina FBiH.

U skladu sa zahtjevima predstavnika nacionalnih manjina, loklanim zajednicama će biti ukazano na potrebu finansiranja udruženja nacionalnih manjina i pružanja podrške u njihovom djelovanju.

S obzirom na neujednačen odnos spram ove kategorije bh. stanovnika, ocjenjeno je kako je potrebno izvršiti mapiranje potreba nacionalnih manjina na lokalnom nivou na temelju čega se lakše mogu kreirati aktivnosti s ciljem poboljšanja položaja nacionalnih manjina u našoj zemlji.

– Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ostat će ključni faktor u zaštiti i promociji manjinskih prava, jer samo zajedničkim radom možemo osigurati uvjete u kojima će se svi u BiH osjećati dobrodošlima – poručila je ministrica Borovac.

Predsjednik Vijeća nacionalnih manjina RS Franjo Rover ocijenio je da je sastanak bio veoma važan, na kojem su okupile sve organizacije nacionalnih manjina koje djeluju u našoj zemlji, a održan je u saradnji s Vijećem Evrope u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime