Prvi predsjednik bečke akademije nauka sebi je još za života izradio islamske nišane

0
30

Fotografija Seada Jasavica.

Prvi predsjednik bečke akademije nauka sebi je još za života izradio islamske nišane!

-Jozef fon Hamer – Purgštal (nem. Joseph von Hammer – #Purgstall; Grac, 9. jun 1774 — Beč, 23. novembar 1856) je bio austrijski filolog, odličan poznavalac muslimanskog istoka.

Niže škole učio je u manastiru Sv. Barbare u Beču, gde je završio i orijentalnu akademiju. Služio je u austrijskoj diplomatiji, u Carigradu i Jašiju.

Godine 1817. postao je dvorski savjetnik; međutim, već iste godine napustio je državnu službu. Putovao je mnogo po Istoku, što mu je omogućilo da obradi dotada malo poznatu istoriju, arheologiju, geografiju, književnu istoriju i bibliografiju bliskog orijenta. Uređivao je novine Fundgruben des Orients. Mnogo je radio na osnivanju bečke akademije nauka, čiji je bio prvi predsednik.

Preveo je djela Hafisa, Motanabija i Bakija, otkrio rukopise tada još nepoznatih djelova Hiljadu i jedne noći i preveo ih na njemački jezik (1823 i 1824). Najvažniji mu je rad Istorija osmanskog carstva. Ona je napisana najviše na osnovu novijih izvora. U njoj je naročito lijepo opisao Kosovski boj 1389.

Na slici možete vidjeti kako izgleda njegov grob kojeg je još za života naredio da mu se napravi u gradu #Klosterneuburg nadomak Beča, bivši da je bio opčinjen osmanskom kulturom i poviješću, i pored toga što se ne zna javno da je primio islam.

Na nišanu mi piše:

Allah je vječan
Merhum, Magfur
U potrebi za Božijom milošću i oprostom
Ovdje počiva Jusuf b. Hamer, historičar i prevodioc sa tri jezika.

Iz poštovanja prema svemu, na svom grobu nije stavio krst!

Piše: Sead Jasavic

Fotografija Seada Jasavica.

Fotografija Seada Jasavica.

Fotografija Seada Jasavica.

The post Prvi predsjednik bečke akademije nauka sebi je još za života izradio islamske nišane appeared first on Islam PRESS.

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime