“Prvi mart” za godinu dana postao najsnažniji pokret u Bosni i Hercegovini

0
9

Gradjanska_koalicija_Prvi_mart (1)Sarajevo – Današnjom konferencijom u Sarajevu, obilježeno je godinu dana postojanja i rada koalicije organizacija civilnog društva “Prvi mart”. Predočeni su rezultati, posebno u smislu širenja mreže, donošenja zakonskih propisa koji štite prava povratnika, uvezivanja u dijaspori, te rada “Prvog marta” po pitanju različitih slučajeva kršenja ljudskih prava i diskriminacije u entitetu Republika Srpska. “Prvi mart” je u ovoj godini uspješno odgodio donošenje izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, učestvovao u zaštiti povratnika iz Srebrenice pred lokalnim sudovima koji su se teretili, te kojima su poništene prijave prebivališta. Međutim, borba na zaustavljanju donošenja propisa koji će ugroziti statusna prava izbjeglih, raseljenih lica i povratnika tek je pred nama. 

U godini dana postojanja, predstavnici “Prvog marta” učestvovali su na brojnim tribinama, susretima i sastancima u zemlji i svijetu, povezali se sa domaćim institucijama, međunarodnim misijama i političkim strankama, te brojnim analizama, dokumentima i informacijama podigli svijest o brojnim problemima povratnika. Uspjeh koalicije “Prvi mart” vidi se i uspješnom zagovaranju Zakona o pravima povratnika, koji će se naći na Parlamentu Federacije po skraćenom postupku,a kojim će se zaštiti prava povratnika iz oblasti zdravstvene, socijalne i boračko-invalidske zaštite. “Prvi mart” je pomogao i u različitim donatorskim programima, humanitarnim akcijama, te je ostvario uspješno saradnju sa više ogranizacija, klubova i udruženja u Evropi i Americi.

Koalicija je prikupila brojne podatke o bh. građanima u dijaspori, te je pripremila za narednu godinu akcioni plan mobilizacije građana iz inostranstva za glasanje putem pošte, ali i raseljenih lica i povratnika u BiH. Koalicija je na konferenciji predočila i nacrt platforme “Domovina”, koju će ponuditi političkim strankama na uključivanje u njihove izborne programe. Potvrđeno je da u svim političkim subjektima postoje pojedinci koji su spremni podržati ideju zajedničke liste te da je to misija na kojoj treba dalje raditi.

Osnovni cilj koalicije “Prvi mart” ostaje mobilizacija najmanje 100 000 povratnika, izbjeglica i raseljenih lica koji će na narednim Općim izborima 2014. godine izaći na izbore za izborne jedinice na prostoru entiteta RS. Pored toga, Koalicija će nastaviti djelovati na zaštiti prava povratnika te zaustavljanju donošenja propisa koji bi mogli ugroziti njihovo glasačko pravo ili uskratiti druge građanske i političke slobode u ovom bh. entitetu.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime