“Prvi mart“: Uslov formiranja vlasti – rješavanje Vrbanjaca i Konjević-Polja

0
4

news-2014-March-prvi_mart_logo121_728945703Podrinje  – Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” poziva političke stranke okupljene oko “Domovine” i druge političke subjekte da realizacija programa iz tzv. nacionalne grupe predmeta u školama u Vrbanjcima i Konjević-Polju, bude jedan od uslova za formiranje vlasti na nivou države i entiteta.

– “‘Prvi mart” je već predlagao trajne izmjene obrazovnog sistema na području cijele Bosne i Hercegovine te smatramo da do uklanjanja diskriminacije iz redovnog obrazovanja mora biti osigurana primjena Okvirnog nastavnog plana i programa iz Federacije na predmetima historije, geografije, bosanskog jezika, prirode i društva, vjeronauke, muzičke kulture – kaže se u saopćenju Koalicije “Prvi mart”.

Koalicija smatra da treba također preduzeti adekvatne mjere kojim bi se ohrabrila mobilnost nastavnog osoblja između entiteta budući da ima prostora na biroima za nezaposlene da se pruži prilika mladim i obrazovanim kadrovima da preuzmu organizaciju nastave u izoliranim povratničkim zajednicama.

Koalicija “Prvi mart” poziva roditelje učenika iz Vrbanjaca da do konačnog rješavanja slučaja diskriminacije Bošnjaka u osnovnom obrazovanju, slijede primjer roditelja iz Konjević-Polja te pozovu Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da pruži podršku organizaciji paralelne “instruktivne” nastave za povratničku djecu.

Roditelje u drugim povratničkim zajednicama Koalicija poziva na organizaciju zajedničkog savjeta na nivou entiteta Republika Srpska, “kojim bi se koordinirala saradnja i realizacija obaveza entiteta u smislu garancije kolektivnih prava bošnjačke i hrvatske zajednice te zaštitile druge zajednice od ukidanja i neispunjavanja garantiranih prava”.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime