“Prvi mart”: ‘Radojičić i SNSD su spremni rizikovati mir da bi sačuvali vlast’

1
9

igor-radojicic-01-(22)-thSarajevo, Podrinje – Građanska koalicija “Prvi mart” ovim putem najoštrije osuđuje jezik mržnje i prijetnje koje je građanima nesrpske nacionalnosti, jučer uputio predsjednik Skupštine entiteta RS Igor Radojičić.

Cijenimo da njegove jučerašnje prijetnje „restriktivnim mjerama“ protiv građana nesrpske nacionalnosti, kao odgovor na legitimna i zakonita nastojanja vlasti entiteta Federacije BiH da zaštite prava i položaj povratnika u entitet RS, predstavljaju otvoren poziv na nasilje i stavljanje van zakona jedne skupine građana ovog entiteta i države Bosne i Hercegovine.

Usto, Radojičićeve prijetnje još jednom pokazuju ono što mi u “Prvom martu” tvrdimo oduvijek: da ne postoji ljudsko lice genocida za koje se on godinama izdaje.

Umjesto histerije i huškanja na rat, pozivamo Vladu eniteta RS da usvoji identičan zakon o zaštiti prava povratnika srpske nacionalnosti FBiH ili da pokrenu inicijativu da se pitanje uredi jednim zakonom na državnom nivou.

Mi u “Prvom martu” smo spremni da im pružimo pomoć i podršku, kakvu smo pružali i federalnim vlastima pri usvajanju Zakona o pravima povratnika, koji je nedavno usvojen u entitetu FBiH.

Međutim, sve dotle dok studenti-povratnici i druge socijalne kategorije nisu u stanju u ovom entitetu ostvarivati prava koja ostvaruju njihovi sugrađani srpske nacionalnosti, ovakav zakon će biti opravdan. Dalje, ovaj zakon nije samo u skladu sa aneksima 4, 6 i 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego predstavlja i prvi ozbiljan korak u pravcu ostvarenja jedinstvenog ekonomskog prostora u ovoj zemlji, što je preduslov za bilo kakve korake prema Evropskoj uniji.

Želimo da naglasimo da Radojičićeve i SNSD-ove prijetnje tobožnjim restriktivnim mjerama smatramo smiješnim i neprovodivim, ali i jasnim signalom da su u cilju očuvanja vlasti spremni posegnuti za organizovanim nasiljem protiv građana nesrpske nacionalnosti.

Stoga, pozivamo međunarodnu zajednicu, odnosno one njene predstavnike koji su za to formalno ovlašteni da ne stoje po strani i skrštenih ruku gledaju kako se skupina od naroda otuđenih političara, u strahu od gubitka vlasti, poigrava sa mirom u ovoj zemlji. Mi u “Prvom martu” Radojičića i SNSD ne možemo spriječiti u nakanama da to urade, ali trebaju znati da ako krenu u tom smjeru moraju biti spremni da idu do kraja.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime