Prvi mart: Probosanske stranke krive za slavlje zločinaca u Srebrenici

0
14

indexSarajevo – Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” oglasila se saopštenjem za javnost u povodu puštanja na slobodu osuđenih ratnih zločinaca.

U saopštenju se kaže:

“Dok porodice žrtava pozivaju na hitnu reakciju Evropskog suda za ljudska prava na pogrešno tumačenje provedbe presude Maktouf i Damjanović, koje umjesto da se tretiraju individualno, sada se prenose na druge osuđene ratne zločince, u rodnom kraju pojednih osuđenih počinilaca genocida prije tri dana organizirano je masovno slavlje.

Tako je u Skelanima i na Dobraku, mjestu masovnog stradanja i pokolja u opštini Srebrenica, u organizaciji predsjedavajućeg Skupštine Opštine Srebrenica Radomira Pavlovića i uz korištenje opštinskih resursa i sredstava organiziran masovni doček jednom od osuđenih zločinaca za genocid iz Skelana.

Stoga se koristimo ovom prilikom da od odbornika SDA, SDP-a i SBB u srebreničkoj skupštini zatražimo da hitno pokrenu proceduru za njihovu smjenu.

Budući da su SNSD-ovi i SDS-ovi delegati predložili, a ostali prihvatili Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, koje su usvojene u Domu naroda, a sada čeka Predstavnički dom na usvajanje u hitnom postupku, nema sumnje da državni poslanici iz RS-a predstavljaju zločince, a poslanici tzv. probosanskih partija nikoga osim sami sebe.

Naime, cilj izmjena je učiniti mogućnost obnove postupka u korist osuđenog, ne samo dostupnom onima koji su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu, već i svim drugim osuđenicima za ratne zločince, te proširuje presude iz slučaja Maktouf i Damjanović na sve slučajeve.

Predložene izmjene bi značile da će najmanje tri stotine ratnih zločinaca, osuđenih za najteže zamislive zločine biti pušteno iz zatvora.

Imena državnih poslanika koji nisu pokrenuli proceduru vitalnog nacionalnog interesa u ovom slučaju treba upamtiti: Halid Genjac (SDA), Nermina Kapetanović (SDA) i Mehmed Bradarić (SDP).

Oslobađaju se ratni zločinci, vraćaju se u svoje zajednice, odakle će se braniti sa slobode u ponovljenom postupku. Bez znaka pokajanja za genocid i etničko čišćenje, uz potpuno odobravanje onih koji su posljednjih noći slavili njihov povratak.

Mediji u RS-u se obrušavaju na Sud Bosne i Hercegovine, a pred državnim institucijama su teške godine opterećene novim suđenjima”, kaže se u saopštenju Koalicije organizacija civilnog društva “Prvi mart”.

(StarMo)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime