Prvi korak ka otvaranju Zemaljskog muzeja

0
12

news-2012-September-salmir_kaplan_ba_719594263Sarajevo – Današnjim imenovanjem novog privremenog Upravnog odbora (UO) Zemaljskog muzeja BiH, Vlada Federacije BiH učinila je prvi korak ka ponovnom otvaranju ove institucije kulture od državnog značaja, izjavio je za Vijesti.ba federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

Potvrdio je da je za predsjednika privremenog Upravnog odbora imenovan Haris Pašović, a članovi su Jakob Finci i Srđa Hrisafović.
“Oni imaju zadatak da u roku od 30 dana imenuju v.d. direktora Zemaljskog muzeja. UO će preuzeti ostale ingerencije, razgovarati sa uposlenicima, predložiti mjere koje idu ka ponovnom otvaranju ove institucije”, dodaje ministar Kaplan.
Pojasnio je i da je Vlada FBiH svjesna činjenice da ovo nije idealno rješenje za Zemaljski muzej, koji bi trebalo da bude u nadležnosti države, a ne entiteta.
“No, došli smo u situaciju kada moramo nešto poduzeti i tražiti optimalno, umjesto idealnog rješenja. U svakom slučaju, država uvijek može prezueti osnivačka prava”, smatra Kaplan.
Podsjetio je da je UO Zemaljskog muzeja posljednji put imenovalo Federalno ministarstvo nauke, obrazovanja kulture i sporta u novembru 2009. godine. Ovo rješenje bilo je na snazi 14 godina, a mandat članovima UO istekao je prije 10 godina. Uprkos toj činjenici, članovi UO su 2009. godine imenovali dosadašnjeg direktora Zemaljskog muzeja Adnana Busuladžića.
Na upit kakav će status imati dosadašnji direktor Busuladžić, ministar Kaplan istakao je da će to zavisiti od odluke novoimenovanog privremenog UO Zemaljskog muzeja.
“Direktor se isključio iz projekta otvaranja Muzeja, pa se teško može vjerovati da će biti dio rješenja. Da je Busuladžić prihvatio ruku koju je pružila Vlada FBiH i da se stavio na raspolaganje, vjerovatno ne bi došlo do neke smjene”, navodi ministar Kaplan.
(istocnabosna)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime