Prva u BIH: U Ilijašu se otvara fabrika za reciklažu motornih ulja

0
10

Ilijaš – Općina Ilijaš bi u bližoj budućnosti mogla dobiti prvu fabriku za reciklažu motornih ulja u BiH od koje bi imala korist cijela država, ali i zemlje regiona. Na ovogodišnjem Urbanističkom salonu održanom 6. novembra u Nišu, u organizaciji Udruženja urbanista Srbije, IPSA Institut iz Sarajeva je prestavio Urbanistički projekat Fabrike za reciklažu motornih ulja Ilijaš.

– Lokacija fabrike za reciklažu korištenih ulja se nalazi na području općine Ilijaš, u industrijskoj zoni uz desnu obalu rijeke Bosne i ukupna površina koju će zauzimati je 22.000 m2 – kaže Mirza Bašalić iz IPSA Instituta.

Samo u BiH ima više od milion registrovanih vozila i svi imaju motore koji zahtijevaju promjenu ulja. Bacanje ulja je nelegalno i pitanje je šta se dešava sa njim. “Otpadna ulja su opasan tehnološki otpad”, navodi se u Zakonu o zaštiti okoliša FBiH, te se zbog toga mora obratiti posebna pažnja prilikom njihovog odlaganja. Prema nekim statističkim podacima jedna petina zagađivača voda potiče od iskorišćenih ulja – jedan litar ulja kontaminira milion litara vode.

U cilju zaštite životne sredine, najčešće se koriste dva tehnološka postupka zbrinjavanja korišćenih ulja, kao što su kontrolisano spaljivanje u specijalnim pećima i reciklaža.

– Sa aspekta očuvanja životne sredine reciklaža prerađenih i iskorišćenih ulja predstavlja najbolji i najjednostavniji način rješavanja problema zbrinjavanja ovih ulja. Sam proces proizvodnje i prerade korišćenih ulja nema štetnih uticaja na okoliš. Svi objekti kod kojih postoji mogućnost da sadržaj iz rezervoara iscuri u okolinu, zaštićeni su AB nepropusnim zidovima koji formiraju prihvatne bazene – ističe Bašalić.

Naš sagovornik kaže da je predviđeno da kompleks bude smješten na platou postojećeg nasipa, te da se dodatno osigura novim potpornim zidom. Po obodu kompleksa je predviđena ograda visine 2,50 m sa planiranim i kontrolisanim mjestima za ulaz odnosno izlaz.

– Prostor unutar fabrike se sastoji iz više funkcionalnih cjelina kao što su postrojenje za preradu tj. reciklažu sirovine i dobijanje gotovih proizvoda, skladišni prostor sirovine i gotovih proizvoda, sistem za manipulaciju naftnim derivatima, elektro podstanica sa razvodom, administrativna zgrada sa pratećim i pomoćnim objektima postrojenja, kontrolna kućica na ulazu i izlazu iz kompleksa, te parking prostor za cisterne.

Bašalić ističe da je pristup do lokacije riješen u potpunosti sa postojećim saobraćajnicama i industrijskim kolosijekom. Saobraćaj unutar same lokacije je prilagođen tehnološkom procesu fabrike.

– Fabrika za reciklažu ulja je projektovana tako da omogući godišnji kapacitet od 50.000 tona gotovog produkta, a to je 95% nafta i 2% mulj od kojeg se kasnijom preradom dobije bitumen i čista voda – kaže Mirza Bašalić.

Dok se ovaj projekat ne realizuje, izvoz korištenih motornih ulja ostaje jedan od mogućih rješenja, ali time ne bismo pomogli domaćoj privredi, jer tečne energente svakako uvozimo. U Evropi se naglo povećava potražnja za korišćenim uljima, prije svega kao energentom za spaljivanje. U SAD-u se svake godine procesira približno 3.375.000 tona iskorišćenog motornog ulja od čega 14% za reciklažu, 43% kao energent za asfaltne baze, 12% kao energent za električne centrale, 12% za čeličane, 5% za cementare, 5% za mornaričke parne kotlove, 4% kao energent za preradu drveta i papira i 5% ostalo.

(ekapija/hayat.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime