Prva njemačka medicinska škola u BiH: U Bihać po njemačku diplomu

0
43

Prva njemačka medicinska škola u BiH: U Bihać po njemačku diplomu

Cazin, Bihać – U Bihaću je otvorena prva njemačka medicinska škola. Interes je ogroman. Nastavni plan i program se odvija u skladu s propisima njemačkog ministarstva obrazovanje pokrajine Baden-Württemberg.

Smail Mesić iz Cazina je u 32. godini života upisao srednju školu, onu za odrasle. Nije očekivao da će se ponovo naći u školskoj klupi, ali nezaposlenost je učinila svoje. Primoran da “ispeče” novi zanat, upisao je prvu njemačku medicinsku školu u BiH. Iako će nastavu pohađati u Bihaću, diploma će biti njemačka, piše Deutsche Welle.

5. listopada počinje školska godina za 75 polaznika, ali neki od njih su već zagrijali stolicu i uče njemački jezik.

Ideja je bila da školu upiše 25 polaznika. Ali sva mjesta su popunjena za nekoliko dana tako da se taj broj popeo na 87. Učenici će biti raspoređeni u četiri razreda, a nastava će se odvijati svakodnevno pa uz školovanje neće biti moguće raditi.

Jedini uvjet prilikom upisa bio je da je osoba punoljetna.

“Ovo je srednja medicinska škola po njemačkim standardima. Prvi smo koji imamo odobrenje njemačke pokrajine Baden – Württemberg za otvaranje škole za odrasle. Polaznici će dobiti diplomu u Stuttgartu nakon što polože stručni ispit u ministarstvu te pokrajine”, kaže Alida Piralić, direktorica Centra za obrazovanje odraslih Salto.

Školarina iznosi 2.000 maraka (oko 8.000 kuna) godišnje, s tim da su stipendisti oslobođeni plaćanja. Budući polaznici dolaze iz svih krajeva BiH. Među njima ima mladih, ali i onih koji su ugazili u peto desetljeće života. Svima im je zajednička želja da steknu zvanje i odu u Njemačku – tamo gdje vide svoju budućnost.

Put do tog cilja će im biti dosta olakšan zahvaljujući ovoj školi, tvrdi direktorica Piralić. “Diploma koju će dobiti buduće medicinsko osoblje priznata je u EU. Samim tim se dobiva i trajna viza, kao i radna dozvola u Njemačkoj. 27 stipendista se ugovorom obvezalo da će pet godina raditi za patronažnu službu čija je vlasnica idejni pokretač Salto škole. Ostali mogu tražiti posao bilo gdje u Njemačkoj ili EU”, objašnjava Piralić i dodaje kako je svima praksa u Njemačkoj plaćena.

S dugogodišnjim iskustvom medicinskog radnika u Njemačkoj, Jasna Tutić došla je u Bihać kako bi u Salto školi učenicima prenijela znanje o patronaži i svemu što takav posao podrazumijeva.

“Moj zadatak je da im dočaram što znači biti dio patronažnog tima. To je ukratko, medicinska briga o pacijentu u njegovom domu. Najčešće je riječ o teškim bolesnicima koji u svojoj kući imaju šok-sobu, a mi smo tu da pratimo vitalne znakove i pružamo svu medicinsku pomoć”, objašnjava Jasna.

Nakon što je u Bihaću radila kao medicinska sestra, posao u Njemačkoj je za nju bio potpuno novo otkriće jer je naučila koristiti sve suvremene aparate za intenzivnu njegu pacijenata. To čeka i ove polaznike, dodaje Jasna.

Kroz nastavni proces tijekom tri godine, sa učenicima će raditi sedam nastavnika, a osim teorijskog dijela, školovanje podrazumijeva i mnogo prakse.

Prva godina školovanja odvijat će se 30% na njemačkom jeziku, druga 50%, a treća je 70% na njemačkom jeziku.

Salto vrši nostrifikaciju, odnosno priznavanje diploma po njemačkom zakonu o njezi bolesnika uz desetomjesečnu obuku.”Podijelili smo 27 stipendija, a dobili su ih oni koji su bili najbrži i prvi upisali školu”, ističe Alida Piralić.

Do početka školske godine Smail pohađa tečaj njemačkog koji je organizirala škola za one koji slabo ili uopće ne poznaju taj jezik. Tako će lakše pratiti nastavu. S nestrpljenjem čeka početak školske godine i sve nade polaže u to da će za tri godine imati dozvolu za rad u Njemačkoj.

Naš sugovornik jedan je od onih koji su dobili stipendiju tako da je školovanje za njega besplatno: “Drugačije se ne bih mogao upisati, jer nemam dvije tisuće maraka za školarinu”, piše DW.

(prvi.tv)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime