Prva grupa izbjeglica ušla u Hrvatsku

0
1

Hrvatska – Grupa od 100 izbjeglica, koju čine većinom žene i djeca, došla na granični prijelaz Tovarnik, 20 kilometara od Vukovara.

Izbjeglice stižu u Tovarnik, Hrvatska [Marko Mrkonjic/PIXSELL] 

Prva grupa od stotinjak izbjeglica ušla je jutros u Hrvatsku, a većinu čine žene i djeca.

Oni su stigli na granični prijelaz Tovarnik, 20 kilometara južno od Vukovara, gdje policija pokušava komunicirati sa izbjeglicama koje su granicu prešle ilegalno.

Na mjestu ulaska izbjeglica su volonteri i radnici Crvenog križa. Glasnogovornica hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić kaže da su izbjeglice iscrpljene, mnoge traže ljekarsku pomoć.

Među onima koji su ušli u Hrvatsku mnogo je male djece i to je, kaže Zorić, najteže gledati.

U Tovarniku pomaže 30 volontera, dijele hranu, vodu, higijenske potrepštine. Mještani su im također donosili hranu, koju su kupovali u pekari.

U krugu policijske stanice u Tovarniku nalazi se 100-njak izbjeglica i u toku je njihova registracija, a uglavnom je riječ o osobama pristiglim sa graničnog prijelaza Šid u Srbiji, rekao je načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarko-srijemske županije Zdravko Kelić.

“Operativne snage zaštite sustava i spašavanja do kraja dana na ovome području očekuju oko 500 izbjeglica koji su krenuli sinoć autobusima iz Preševo sa srpsko-makedonske granice”, rekao je Kelić, dodavši da će se izbjeglice naknadno u organiziranim prijevozom prevoziti prema Zagrebu.

Prve izbjeglice hrvatska policija uočila je na hrvatskoj strani granice jutros negdje iza 6 sati.

Policija je raspoređena duž većeg dijela pograničnog područja, a one koji pokušaju ilegalno ući u Hrvatsku usmjeravaju na granične prijelaze.

Kako su za Al Jazeeru neslužbeno potvrdili u PU Vukovarsko-srijemskoj, policija je prihvatila ranjivu skupinu žena i djece te ih prevezla u prihvatni objekt u Tovarniku.

U toku je postupak registracije, nakon čega kreće prijevoz u druge smještajne kapacitete, poput prihvatnog centra u Ježevu.

U Šid jutros pristiglo više autobusa

Reutersov snimatelj u srijedu je vidio desetke izbjeglica koji preko polja kukuruza stižu na granicu Srbije sa Hrvatskom, nakon što je najmanje deset autobusa preusmjereno sa rute prema Mađarskoj.

Mediji u Srbiji prenose da su preusmjereni autobusi sa izbjeglicama koji su preko Makedonije stigli na jug Srbije i koji su ih dosad prevozili na sjever prema granici sa Mađarskom.

Sinoć su iz Preševa autobuse koji su se kretali prema mađarskom Horgošu počeli preusmjeravati prema Hrvatskoj jer je mađarska granica zatvorena.

 

Reutersov snimatelj snimio je dolazak jednog autobusa sa najmanje 50 izbjeglica, koji su se zatim preko polja kukuruza uputili prema Hrvatskoj, prenosi Hina.

Rano jutros, prema pisanju hrvatskih medija, prvi autobusi sa izbjeglicama sa Bliskog istoka počeli su stizati u Šid, pogranični gradić na granici sa Srbijom.

U Šid je, prema nezvaničnim informacijama, pristiglo više autobusa sa izbjeglicama, piše Večernji list.

List piše da su se iz prvog autobusa koji je stigao u Šid izbjeglice iskrcale na glavnoj autobuskoj stanici.

RTS javlja da je Općina Šid preventivno osigurala smještaj za izbjeglice. Nekadašnja dječija bolnica “Principovac” pripremljena je za prihvatni punkt.

Promjena rute zbog blokade mađarske granice

Blokada mađarske granice dovela je do promjene rute izbjeglica, pa sada žele u Zapadnu Evropu preko Hrvatske.

Kako je ranije izvijestio reporter Al Jazeere Zoran Kosanović, izbjeglice su sinoć tokom promjene rute bile zbunjene rekavši da ne znaju gdje se tačno nalazi Hrvatska, ali kupile su karte i krenule prema Šidu i hrvatskoj granici.

Do promjene u ruti došlo je nakon zatvaranja graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske, nakon čega su stotine izbjeglica ostale u pograničnom području.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime