Protiv ministra Dragana Mektića podnesena prijava zbog ratnog zločina i zloupotrebe službenog položaja

0
2

dm

Prnjavor – Veći broj radnji za koje borci Mektića sumnjiče je iz ratnog perioda, kada je on obnašao najodgovornije funkcije u SJB Prnjavor

Pripadnici boračkih kategorija iz Prnjavora dostavili su Okružnom tužiteljstvu u Banja Luci, Tužiteljstvu BiH i sigurnosnim agencijama prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića za djela ratnog zločina, nedozvoljene trgovine i zloupotrebe službenog položaja.

Borci traže od nadležnih tijela da bude preispitana Mektićeva odgovornost u slučaju ubistva jedne osobe hrvatske nacionalnosti u zgradi SJB Prnjavor u ljeto 1992., a koji je kao ratni zarobljenik doveden s derventskog ratišta, doznaju “Narodne novine“.

Veći broj radnji za koje borci Mektića sumnjiče je iz ratnog perioda, kada je on obnašao najodgovornije funkcije u SJB Prnjavor. U prijavi se navodi da je pod zapovijedanjem Mektića izvedena policijska akcija u bošnjačkom selu Lišnja, kada su zapaljeni džamija i prostorije džemata, te počinjena i druga djela koje je Haaško tužiteljstvo uvrstilo u optužnicu protiv Momčila Krajišnika. Poseban dio u prijavi posvećen je kriminalnim radnjama, među kojima preprodaja nadgrobnih spomenika koje je grupa pripadnika oružanih formacija iz oslobođene Dervente kamionom dovezla pred zgradu SJB Prnjavor.

– Te spomenike Mektić je prodao jednoj kamenorezačkoj radnji a nikad nije utvrđeno gdje je završio novac od tih transakcija – navodi se u prijavi u kojoj se dodaje i da je Mektić preko svojih potčinjenih vršio zastrašivanje jedne bošnjačke porodice s ciljem da se jeftino domogne njihove imovine. Borci tvrde i da je Mektić, kada je predložen za ministra, od bivših saradnika tražio da sakriju detalje iz njegove prošlosti jer bi mu svako njihovo javno spominjanje onemogućilo da dođe do pozicije u Vijeću ministara.

U PDP-u ocjenjuju da prijava protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića za navodni ratni zločin, nedozvoljenu trgovinu i zloupotrebu službenog položaja predstavlja najniže dno koje je vladajuća stranka u RS-u mogla dotaći, ne prezajući od načina za diskreditaciju političkih protivnika.

– Prijavu gnusnog i uvredljivog sadržaja zvanično su podnijeli pripadnici boračkih kategorija iz Prnjavora, no ovo nije prvi put da SNSD iskorištava borce i drugu osjetljivu populaciju, nevladine organizacije i pojedince kako bi obezvrijedili neistomišljenike na političkoj sceni. Simptomatično je da je prijava za Mektićeve navodne nečasne radnje tokom rata podnesena upravo u vrijeme velikih istraga i hapšenja u vezi kriminala i korupcije u bankama u RS, koje je ministar Mektić najavio i – ispunio obećanje – navode u PDP-u te odgovorno tvrde da je ministar Mektić častan čovjek i kolega, kojem pružaju moralnu i svaku drugu potporu u borbi protiv kriminala i korupcije u RS.

(dnevni-list.ba/radio krajina)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime