Protesti zbog turskih snaga kod Mosula

0
1

Capture

Čini se da spor između vlada u Bagdadu i Ankari zbog turskih snaga u Iraku više nije ograničen samo na verbalni rat.

U Bagdadu su održani masovni protesti protiv prisustva turskih snaga u blizini Mosula. Pripadnici šiitskih paravojnih jedinica zahtijevaju njihovo povlačenje. Irak je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražio da intervenira i optužio Tursku za kršenje međunarodnog prava. No, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan za sada odbija ispuniti taj zahtjev.

Čini se da spor između vlada u Bagdadu i Ankari zbog dolaska turskih snaga u Irak više nije ograničen samo na verbalni rat. Hiljade pripadnika šiitskih jedinica izašle su u subotu na ulice Bagdada, pozivajući svoju Vladu da učini više kako bi turske snage protjerala sa sjevera države. Jedan od najmoćnijih šiitskih vjerskih vođa u Iraku Muqtada al-Sadr čak je nagovijestio moguće rješavanje spora na bojištu.

“Turska je trenutno na našem pragu. Ima onih koji govore da će okončati tursku invaziju vojnim putem. Zato danas imamo one koji poručuju da se žele boriti protiv Turske. Ako Vlada ne ispuni svoju dužnost, mi ćemo uskoro nešto poduzeti”, kazao je.

Iračka Vlada podnijela je službenu pritužbu UN-u, a premijer Haider al-Abadi želi da se turske snage odmah povuku sa sjevera Iraka.

“Slanje turskih oružanih snaga bez dozvole iračke Vlade ne smatra se pomaganjem u borbi protiv terorizma, nego flagrantnim kršenjem iračkog suvereniteta. Na iračkom tlu nema vojnih snaga nijedne druge zemlje osim Turske, a ovdje se nalaze bez naše dozvole i ranijeg znanja. Sve drugo što neko kaže čista je izmišljotina”, naveo je Abadi.

Obostrani pristanak

Ali, mnogi u kurdskoj regiji smatraju da druge regionalne sile utječu na iračku retoriku. Irak ima bliske odnose s Iranom, koji je saveznik Rusije, te da, s obzirom na to da je Turska nedavno oborila ruski vojni avion, Moskva koristi različite metode kako bi Ankari poručila da više nisu u prijateljskim odnosima.

“Ovdje su već godinama. Postoji sporazum između Pešmergi, iračke vojske, Turske i SAD-a da se Mosul oslobodi od grupe Islamska država Irak i Levant tako što će obučavati sunitske borce. Turske snage se nisu tek tako pojavile u Iraku, došle su na poziv guvernera Mosula. Mislim da se Turska neće povući”, ističe Abdulsalam Abdulmajeed, geopolitički analitičar i stručnjak za Tursku.

Ankara smatra da je njeno vojno prisustvo na sjeveru Iraka bitno ne samo za borbu protiv ISIL-a, nego i za dugoročne državne interese Turske. Predsjednik Erdogan insistira da su turske snage poslane uz obostrani pristanak.

“Nećemo povući svoje snage. Odlučni smo nastaviti proces obuke, ali to ćemo učiniti uz uzajamno razumijevanje. Nismo u to područje poslali borbene jedinice kako bi se borile, nego pojačanja, čiji je zadatak štititi naše vojnike koji obučavaju iračke borce”, rekao je on.

Nesuglasice između Bagdada i Ankare izuzetno su osjetljivo pitanje na kurdskom sjeveru Iraka. Oficirima i političarima rečeno je da javno ne iznose svoje mišljenje. Drugi će reći da verbalni rat nimalo ne pomaže kurdskim borcima koji drže prve linije fronta protiv ISIL-a, duge više od 900 kilometara.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime