Protesti u Travniku: Premijer Lendo: Za vas nema novca! STUDENTI: Podići ćemo šatorsko naselje

0
4

Travnik, Sarajevo – 13:00 Studenti su se razišli ispred zgrade Vlade SBK, ali su rekli da će dolaziti svake sedmice dok se ne riješi njihov problem.

12:45 Studeni po veoma hladnom vremenu u Travniku čekaju da se neko iz vlasti ponovo obrati, ali kako kažu od toga neće vjerovatno biti ništa.

– Mi čekamo da se naša siutacija riješi, ali je očigledno da nam niko ne želi da pomogne. Dokle ovakvo ponašanje prema studentima, pita se Jasmina Jugo.

11:36 U Travniku je u toku protest studenata iz ovog kantona koji su smješteni u Studentskim domovima u Sarajevu. Studenti su tražili da Vlada Srednjobosanskog kantona subvencionira 30 KM za koliko su poskupile usluge studentskih centara. Nakon okupljanja studenata ispred zgrade Vlade SBK u Travniku uslijedili su pregovori delegacije studenata sa članovima Vlade SBK.

Pregovori su završeni bez dogovora jer Vlada je ostala pri ranijem zaključku da će studente sufinansirati sa 189 KM kao i proteklih godina. Studenti najavljuju nastavak protesta i postavljanje šatorskog naselja, kako bi Vlada u cjelosti sufinansirala iznos od 219 KM.

Danas će studenti protestvovati do kraja radnog vremena.

Premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo izjavio je da visinu granta za subvencioniranje studenata u studentskim domovima diktiraju prihodi kantona koji su ograničeni te je naglasio da ne postoji mogućnost za povećanje subvencija.

– Proračun je u deficitu. Ne isplaćujemo regrese zaposlenima, što je naša obveza i imamo milijunske tužbe po osnovu radničkih potraživanja. Imamo jasno grant za subvencioniranje smještaja u domovima i to je oko 1,5 miliona KM i nemamo prostora da radimo nikakvu gimnastiku – kazao je Lendo, naglašavajući da subvencioniranje smještaja studenata u studentskim domovima nije zakonska obveza Vlade nego njena dobra volja.

Studenti su se okupili na prosvjedima ispred zgrade Vlade SBK kako bi zatražili povećanje subvencija za smještaj u studentskim domovima sa 189 KM na 219 KM.

Studenti koji nazoče sastanku kazali su kako su diskriminirani u odnosu na ostale studente iz Federacije BiH te da im nije jasno to da vlade pojedinih županija mogu podnijeti povećanje subvencija, dok SBK to ne može.

Predstavnici Vlade su istaknuli da postoje studenti koji su ugroženi jer plaćaju privatni smještaj i nisu uspjeli dobiti smještaj u studentskom domu.

– Postoje fenomenalni studenti koji nemaju mogućnost smještaja u domu i nemaju nikakvu subvenciju, a završavaju fakultete i postižu odlične rezultate – kazao je ministar privrede Sedžad Milanović.

Ministar zdravstva Nikola Grubešić kazao je da je Vlada smatrala boljim rješenjem da subvencionira smještaj 821 studenta sa 189 KM mjesečno od mogućnosti da subvencionira manji broj studenata koji bi dobijali 219 KM.

– Recite direktoru studentskog centra da poveća cijenu smještaja za 10 KM, a ne za 30 KM i Vlada će to razmatrati. Zašto ne prihvaćate argumentaciju Vlade da nema novca, a prihvaćate argumentaciju za poskupljenje smještaja- kazao je Grubešić.

Ministrica obrazovanja Katica Čerkez naglasila je da bi zatraženo povećanje za subvencioniranje 821 studenta zahtijevalo dodatnih 246.960 KM.

Naglasila je da županija izmiruje sve obveze koje je preuzela, ali da su sredstva nedostatna za sufinanciranje svih studenata.

– Smatram da je 189 KM mjesečno sasvim pristojan iznos i kamo sreće kad bismo mogli sve studenete sufinancirati – naglasila je ona.

Na sastanku je istaknuto da je prioritet donijeti zakon o studentskom standardu na nivou Federacije BiH.

11:11 Studenti ne odustaju od protesta ispred zgrade Vlade SBK-a u Travniku, nakon što im je na sastanku sa članovima Vlade rečeno da nema novca za povećanje subvencija za njihov smještaj u studentskim domovima.

Studenti traže da mjesečne subvencije budu uvećane sa 189 KM na 219 KM, a nakon što su im predstavnici Vlade poručili da to nije moguće njih stotinjak protestuje i poziva članove Vlade SBK- a da izađu i javno se obrate svim studentima.

– Ostajemo ovdje dok ne ponude konkretno rješenje. Vlada nam je kao jedno od rješenja ponudila da studiramo na privatnim fakultetima u Travniku, koje oni smatraju jednakim ostalim javnim univerzitetima. Ovdje ostajemo do daljnjeg i spremni smo podići šatorsko naselja – kazao je Armin Milak, jedan od studenata koji su prisustvovali sastanku u zgradi Vlade SBK-a.

Iako su nezadovoljni stavom Vlade, ostali studenti nisu sigurni koje će naredne korake poduzeti

– Teško je bilo šta predvidjeti, a postoji mogućnost da ovdje dođe cjelokupna studentska populacija iz studentskih domova. Ovo je bio prosvjed upozorenja i mi ćemo se i dalje boriti za svoja prava. Navikli smo na ignorantski odnos vlasti prema nama, ali ne dopuštamo da nas se uvjetuje gdje ćemo studirati – kaže student Samir Beharić.

Zajedno sa ostalim članovima Vlade, premijer SBK-a Tahir Lendo poručio je na današnjem sastanku studentima da je županijski proračun u deficitu i da nema novca za povećanje subvencija za smještaj u studnetskim domovima.
09:59 Počeli su pregovori predstavnika studenata i članova Vlade Srednjobosanskog kantona.

pregovori-studenata

09:45 Studenti iz SBK-a koji tokom akademske godine žive u studentskim domovima u Sarajevu, jutros protestuju ispred zgrade Vlade u Travniku, prenosi tnt.ba.

Nakon što Vlada SBK nije prihvatila zahtjev studenata smještenih u studentskim domovima Nedžarići i Bjelave da cijenu subvencija na smještaj i ishranu vrati sa 189 KM na prvobitnih 219 KM, te nakon što su svi pokušaji za dogovor s premijerom Tahirom Lendom propali, odlučili su da svoja studentska prava zatraže pred zgradom Vlade.

09:38 Trenutno, studenti koji dolaze iz SBK cijenu smještaja plaćaju za 30 KM skuplje nego studenti koji dolaze iz drugih kantona. U studentskim domovima Nedžarići i Bjelave stanuje oko 420 studenata iz SBK, koji će ovim potezom Vlade biti direktno pogođeni. Mnogi od njih će, u slučaju da se Vlada ogluši na studentske zahtjeve, biti primorani prijevremeno okončati studiranje u Sarajevu.

protesti-studenata
Kako nam je kazao Adis Kvrgić, predstavnik Udruženja studenata studentskog centra Sarajevo, za vrijeme protesta oni će održati hitan sastanak sa premijerom Tahirom Lendom i bezuslovno tražiti ispunjenje zahtjeva.

 

Autor: A. Vr./ K. K./avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime