“Protesti u BiH imaju obilježja državnog udara”

0
4

evakuisano-predsjednistvo-bih-u-mostaru-novi-protesti-uprkos-zabrani-slika-350983Hrvatska, BiH – Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora smatra kako je opravdana socijalna i gospodarska dimenzija stanja u BiH instrumentalizirana na način da je došlo do rušenja institucija BiH na državnoj i županijskoj razini što, po mišljenju tog vijeća, ima obilježja državnog udara.

– Ovakvo krizno stanje u BiH u prvom redu je posljedica nepravednog i nekoherentnog ustroja države, a eskalacija je nastala kao rezultat uspostave neustavne, nelegalne, nelegitimne i nesposobne vlasti – zaključeno je na današnjoj sjednici Glavnog vijeća HNS-a održanoj u Mostaru.

Kako je priopćeno iz te institucije, Glavno vijeće pozdravlja novi pristup EU-a prema rješenju krize u BiH.

– Podržavamo stavove iz rezolucije Europskog parlamenta, te pozivamo EU da s predstavnicima BiH izradi i primjeni prilagođen pristup za podnošenje aplikacije za članstvo u EU – navodi se u priopćenju.

Glavno vijeće HNS-a traži od legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u institucijama vlasti da se aktivno uključe u iznalaženje rješenja, djelujući od Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine BiH do županija.

Također, Glavno vijeće HNS-a traži sazivanje proširene zajedničke sjednice Predsjedništva HNS-a, Glavnog vijeća, predsjednika vlada i ministara na županijskim razinama radi razmatranja sigurnosnih pitanja i daljnjeg međužupanijskog povezivanja.

Kako je priopćeno, na sjednici su razmotreni modaliteti daljnje institucionalizacije HNS kao krovne političke i predstavničke institucije Hrvata u BiH, a donesena je i odluku o utemeljenju Odjela za II. svjetski i Domovinski rat.

(Oslobođenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime