Protesti su prilika da se političari počnu takmičiti ko će bolje raditi za BiH

0
10

imagesBiH – Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Ermina Salkičević-Dizdarević za Anadoliju je, u vezi sa posljednjim dešavanjima i protestima građana u BiH, kazala kako “sve to neće imati veće utjecaja na ozbiljne investitore koji žele ulagati u ekonomiju BiH”.

“Posljednja dešavanja i protesti građana u Bosni i Hercegovini mogu utjecati na ekonomiju zemlje, a posebno na strane investicije. Ali ne smijemo zaboraviti da ljudi sa strane, koji žele da ulažu u BiH već znaju da kod nas i prije protesta nije vladala baš najbolja klima za ulaganje u privredu. Naime, nismo imali baš dobru situaciju za strane ulagače”, rekla je ona.

Prema mišljenju Salkičević-Dizdarević, svi političari moraju krajnje ozbiljno shvatiti poruku masovnih protesta i početi raditi na napretku zemlje i otvaranju radnih mjesta za oko 500.000 nezaposlenih osoba, koliko ih ima na biroima za zapošljavanje.

“Ipak, protesti šalju jednu poruku kojom se govori da se vaninstitucionalnim putem želi nešto mijenjati u ovoj zemlji. To je prilika da političari shvate ozbiljno zahtjeve građana i da počnu raditi na njihovoj realizaciji”, kazala je Ermina Salkičević-Dizdarević.

Vjeruje da će ozbiljni strani privrednici, i pored posljednjih dešavanja, ulagati u privredu BiH ako uvide da za njih postoje dobri uslovi za ulaganje i za ostvarenje profita.

“A svi oni strani investitori koji su i prije ozbiljno razmišljali ocijenit će cijelo stanje i na kraju odlučiti kada da ulažu. Za ozbiljne investitore, osim protesta, važne su i druge stvari kao što su uslovi za ulaganje, poreska opterećenja, kreditni rejting itd. Ozbiljni investitori će ulagati u BiH. Ozbiljni investitori i privrednici dobro analiziraju sve uslove i na kraju donesu odluku da li da ulažu u zemlju”, smatra ona.

Naglašava da BiH ima jednu od najstabilnijih valuta u zemljama regiona Zapadnog Balkana, što je prema njoj, jedan od vrlo privlačnih parametara za strane investitore.

“Bosna i Hercegovina ima stabilnu nacionalnu valutu. To je odavno poznato, i protesti nisu utjecali na našu valutu, koja je u odnosu na druge zemlje u regionu vrlo stabilna i otporna na prijetnje iznutra, ali i izvana. Također, porezi su nam najniži u regionu”, rekla je ona.

Ocjenjuje kako posljednja dešavanja u BiH neće negativno utjecati na smanjenje konkurentnosti BiH u Evropi, ali i u svijetu. Ističe kako svaki građanin i svaki privrednik u BiH može utjecati na povećanje konkurentnosti zemlje u svijetu.

“Konkurentnost jedne zemlje ovisi o pojedincima, a ne samo o stanju u zemlji. Vi kao proizvođač možete utjecati na podizanje konkurentnosti svoje zemlje u svijetu, i mislim da protesti neće imati većeg negativnog utjecaja i ugroziti konkurentnost BiH u svijetu”, smatra Ermina Salkičević-Dizdarević.

Također se nada kako posljednji nemiri u BiH neće utjecati na to da međunarodne kreditne agencije snize kreditni rejting BiH.

“Nadam se da posljednja dešavanja u BiH i protesti neće utjecati na to da međunarodne kreditne agencije snize kreditni rejting BiH. Ali i ovdje se moramo prisjetiti da BiH, i prije ovih posljednjih protesta, nije imala dobar kreditni rejting. Zato, sve u svemu, protesti su sjajna prilika da se političari počnu takmičiti ko če raditi bolje za BiH”, rekla je ona.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime