Protesti protiv likvidacije Poštanske banke BiH

0
23

5894Mostar – Agencija za bankarstvo je odbila dokapitalizaciju “Postbanke BH” kako bi omogućila stranim bankama da preuzmu prihode “BH Pošte”

Mirni protest oko 100 radnika “BH Pošta” i Hrvatske pošte Mostar pred zgradom Agencije za bankarstvo FBiH u Sarajevu završeni su danas. Iz Sindikata su predstavnicima Agencije poručili da obustave sve aktivnosti na likvidaciji banke, a u suprotnom ovi mirni protesti bit će sve masovniji.

Naime, nakon što je Agencija za bankarstvo FBiH Poštanskoj banci BiH oduzela dozvolu za rad i otvorila likvidacioni postupak, mali akcionari banke i Sindikati ne odustaju od njenog spašavanja.

Predsjednik Sindikata “BH Pošta” Sarajevo, Muhamed Bajramović danas je iznio četiri zehtjeva:

1. Da Agencija za bankarstvo FBiH obustavi sve aktivnosti koje nanose štetu Poštanskoj banci  BH

2.Da  Oštinski  sud,  umjesto likvidacionog, imenuje stečajnog upravnika PB,kako bi dioničari mogli početi sa aktivnostima za ozdravljenje Banke, poput dokapitalizacije ili na drugi način

3. Da Kantonalno tužilaštvo intenzivira aktvinosti kako bi se sankcionisali oni koji su PB doveli do propasti

4. Da se Opštinski  sud izjasni  o tužbi o, kako ističu, nezakonitom oduzimanju dozvole za rad PB

Bajramović je rekao kako su radnici shvatili namjere Agencije, koja gasi “Postbanku BH“ zbog stranih bankarskih lobija u BiH, čiji glavni cilj jeste preuzeti sve uplate koje su do sada obavljane na šalterima “BH Pošte”, koja s “Postbankom BH” ima dugogodišnju saradnju.

“Agencija je odbila dokapitalizaciju “Postbanke” kako bi omogućila stranim bankama da preuzmu prihode “BH Pošte”. Radi se o skoro 23 miliona KM, koje pošta ostvari na naknadama za razne uplate. Radnici od Agencije za bankarstvo traže da ozdravi „Postbanku BH“, a dat ćemo im i prijedlog kako to uraditi”, rekao je Bajramović.

Podsjećamo, više od 1700 malih dioničara je u Poštansku banku uložilo preko 11 miliona KM.
(frontslobode.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime