Proteklih dana Termoelektrana Gacko radila bez filtera!

0
54

rite_gacko_mojahercegovina

Gacko – Novi ugalj iz tzv. ”Povlatne zone” koji je aktuelna uprava najvećeg gatačkog preduzeća promovisala kao slamku spasa, RiTE –u je, nakon prvih kiša, donio probleme, a Gacku – ekološku katastrofu.

Iako među građanima vlada velika zabrinutost, niko od nadležnih, ni u RiTE Gacko ni u opštini, se tim povodom nije oglasio. Za širu javnost će, po svemu sudeći, ostati nepoznanica koliko je pepela završilo u atmosferi i kakve će posljedice ataka na prirodu i zdravlje ljudi biti.

Usljed prepunjavanja bunkera, već nekoliko dana je unutrašnji transport pepela u prekidu, pa ovaj nus-produkt sagorevanja uglja, kroz dimnjak termoelektrane odlazi direktno u atmosferu.

Prema riječima Dragana Pušare, tehničkog rukovodioca RJ Termoelektrana, problem je nastao zbog promjena karakteristika pepela. Naime, novi ugalj iz takozvane ”povlatne zone” ima drugačije osobine, pa su se prve kiše nepovoljno odrazile na njegovo ponašanje pri sagorjevanju. Trenutno  pokušavaju da izađu na kraj sa zaostalim pepelom iz filtera. Istovremeno se radi na podešavanjima sistema koji će odgovarati parametrima novog pepela. U tome im pomažu sugestije predstavnika finske kompanije koja je instalirala opremu za transport pepela. Ako sve bude išlo po planu, prekosutra bi se mogla očekivati normalizacija stanja, nada se Pušara.

Do tada se, u cilju da se premosti alarmantno stanje, pribeglo primitivnom tehnološkom rješenju. Jedan dio pepela transportuje kamionima, što je sa ekološkog, ali i sa zdravstvenog  aspekta krajnje neprihvatljivo.

Inače, sistem odlaganja pepela se od početka rada RiTE mijenjao više puta, a postojeći je instaliran 2007. godine i do nedavno je funkcionisao bez problema.

Kako stvari stoje, ova kritična situacija će biti prevaziđena, ali je ekološka šteta nepopravljiva. Iz ekološke službe RiTE  niko nije odgovarao na naše pozive, a opštinski  ekološki inspektor, koji se nije oglašavao ni prethodnih puta kada je rad termoelektrane dovodio u opasnost životnu sredinu i zdarvlje ljudi, je na putu.

Dr Vera Govedarica, direktorica Doma zdravlja u Gacku, nam je rekla da smatra da odgovornost za stanje u gradu snose svi – građani, opština i uprava RiTE. Zaštitu grada od prašine, buke, pepela niko ozbiljno ne razmatra.

”Svi pričamo istu priču i sve se svodi na stavljanje političkih etiketa, a karcinomi ne biraju ko je koja politička opcija. Od početka godine u Gacku je umrlo 86 ljudi, a rođeno 56 beba. Veliki je broj djece na pumpicama, inhalator je postao nezaobilazan u kućnim apotekama. Prošle godine smo imali 118 oboljelih od karcinoma, a ove godine je u registru 113, od kojih je 25 novootkrivenih slučajeva”, rekla je Govedarica.

Ona kaže da Gacko svakako spada u gradove sa visokim procentom oboljevanja od karcinoma, ali da bi se utvrdilo koliko je uticaj otvorenog kopa i postrojenja termoelektrane na zdravlje ljudi, neophodna je studija koja bi pet ili deset godina skupljala i obrađivala podatke, za šta se nikada nisu našla sredstva.

Interese građana je, kako stvari stoje, efikasnije od ekološkog inspektora i svih stručnih službi RiTE štitio vjetar koji je neprekidni kilometarski pramen pepela nosio daleko od gradskog jezgra, prema planinama Bjelasnica i Baba.

Situacija koju bi članovi ekološkog društva, da u Gacku takvo postoji, nazvali ekološkom katastrofom, polako se smiruje, a optimistične prognoze su da će pepeo iz dimnjaka presahnuti do srijede. Pesimisti, s obzirom da dolaze lošiji vremenski uslovi, za RiTE prognoziraju vrelu zimu.

Kao i mnogo puta do sada, razmjere ove katastrofe, ni procjene koliko je pepela otišlo u atmosferu, za širu javnost ostaće nepoznanica. Javnost samo zbraja oboljele od karcinoma, i živi u nadi da će ta sudbina biti namijenjena nekom drugom.

Milanka Kovačević

(mojahercegovina.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime