Prosvjetitelj učvrstio vezu između Bošnjaka Podrinja i Srednje Bosne

0
14

ae265ec8d02add74bcb0f72e47ec001b_LTravnik – Rukovodstvo Udruženja “Prosvjetitelj” stiglo je proteklog vikenda u Travnik. Odlučni da i u Travniku instaliraju jak signal za umrežavanje nevladinih bošnjačkih roganizacija i tako nastave uspješnu misiju stvaranja ozbiljnog bošnjačkog nevladinog fronta, započetu u Srebrenici 27.aprila ove godine.

„ Prosvjetitelji“ su u subotu, 9.novembra posjetili vrijedni džemat džamije Kalibunar, kojeg predvodi Aljo efendija Cikotić. U prostorijama omladinskog kluba džamije Kalibunar, rukovodstvo udruženja “Prosvjetitelj”  održalo je tribinu pod nazivom “Prosvjetitelj-Muallim svjetli primjer Srebrenice”. Prisutni slušaoci, a i „Prosvjetiltelji“ mogu biti zadovoljni  jer su, akobogda, postavili kvalitetan signal koji će omogućiti  uspostavljanje čvrstih veza između Bošnjaka Podrinja i srednje Bosne.
Prisutnim Travničanima prvi se obratio osnivač  „Prosvjetitelja“  Mehdin Jakubović,  koji je govorio o nastanku i početku rada  Udruženja od 1993. godine u enklavi UN- a Srebrenica,  doprinosu da se omladina posveti borilačkim vještinama, sportu i vjeri umjesto nemoralu, apatiji i beznađu, koji su u to vrijeme u Srebrenici uzimali sve više maha.
Nakon Mehdina riječ su dobili Nermin Mujkanović i Esnaf Avdić , koji su govorili o genocidu u Srebrenici iz ugla dječijih godina koliko su imali tada,  a  o sadašnjosti i budućnosti za koju se „Prosvjetitelju“, i svim Bošnjacima svijeta valja boriti, govorio je predsjednik udruženja Nerzudin Hajdarević i sekretar Nisvet Mujanović.

Travnik je centralni grad u Bosni i Hercegovini prebogat historijskim događajima i iskustvom. U posljednjem ratu napadan je sa dvije agresorske strane i od obadvije je uspješno odbranjen. Posebnu pažnju izaziva dobro sačuvana tvrđava starog grada Travnika koja je izazvala divljenje i kod rukovodstva „Prosvjetitelja“ prilikom posjete ovom historijskom spomeniku Bosni i Bošnjacima. Travnik ima snažnu kulturu, koja datira još iz perioda kada je ovaj grad bio sjedište vezira Osmaskog carstva, odgovornih za Bosanski ejalet. Stari dio Travnika postoji još od vremena bosanske nezavisnosti u prvoj polovini 15. vijeka. U gradu se nalaze brojne džamije i crkve, kao i mezari važnih historijskih ličnosti, te odlični primjeri osmanske arhitekture.


Kao što smo rekli, naš domaćin bio je Aljo ef.Cikotić, imam džamije Kalibunar. Aljo ef. Cikotić je jedan od najuspješnijih radnika za islam i dobrobit Bošnjaka muslimana u Bosni i Hercegovini. On svojim radom i odnosom prema zajednici razbija stereotipe koji vladaju o hodžama i ostalim vjerskim službenicima. Aljo efendija ima vrijedne saradnike, svoj agilni džemat sa kojim je prošao kroz sve dosadašnje bitke. Kalibunarski džemat i Aljo efendija Cikotić krenuli su od ničega, od napuštene zgrade nekadašnje osnovne škole. IZ Travnik je u saradnji sa travničkim općinskim vlastima tokom 1995.godine uspio dobiti u vakuf vlasništvo na kojem je sada izgrađena kalibunarska džamija. „ Ja sam 1996.godine došao živjeti u Travnik. U maju 1997. godine na inicijativu tadašnjeg predsjednika Medžlisa IZ Travnik Adila Loze zvanično sam imenovan za imama ovog džemata.Trebalo je organizirati vjerski život koji bi adekvatno zadovoljio potrebe ovog velikog naselja. Prema našim procjenama na Kalibunaru živi oko četiri hiljade Bošnjaka. Te 1997. godine kada sam i službeno dobio dekret od reisa dr. Mustafe ef. Cerića počinjemo sa redovnim i punim aktivnostima. Prije mog dolaska u starom mesdžidu redovno se klanjalo samo uz ramazan i džume namazi. Sjećam se tih početnih godina kada je na namaze redovno dolazila samo jedna stara nana i još dva tri muškarca. To je tada i bilo razumljivo jer je ovo dio grada u kojem nikada nije bilo organiziranog vjerskog života. Sa našim aktiviranjem stvari su se malo po malo mijenjale na bolje.” Priča je efendije Cikotića o počecima u radu u Travniku.
Izgradnjom svih pratećih objekata, odnosno završetkom cijelog projekta otvorena je mogućnost za realizaciju brojnih aktivnosti po čemu je kalibunarska džamija posebno prepoznatljiva. Aktivnosti su ono na šta su efendija Aljo Cikotić i njegovi saradnici posebno ponosni. „Nakon završnih radova i stavljanja džamije u funkciju došli smo u priliku da razmišljamo o širenju svojih aktivnosti. Lijepo uređene učionice za mektebsku nastavu, omladinski klub od 150 kvadrata, divanhana, zatim toplificiranje parnim grijanjem svih prostorija džamije daje nam mogućnost da tokom cijele godine možemo biti aktivni u svom radu. Uz mektebsku nastavu, tribine, iftarska druženja, druženja nakon i prije namaza u divanhani, mi ćemo uskoro, u saradnji sa Progres centrom iz Travnika, pokrenuti kurseve arapskog, engleskog i turskog jezika.”

El-Bereke fi-l-hareke – U pokretu je bereket

“Naša vodilja u radu nalazi se u onoj poznatoj krilatici el-bereke fi-l-hareke – u pokretu je bereket. Mi želimo upravo to jer voda koja teče je čista. Mi želimo da ne budemo učmali već da koliko god je čovjek u mogućnosti da svojim znanjem bude aktivan na Allahovom putu. Jer kad smo mi u pokretu, kad nešto radimo onda je u tome bereket. Da smo mi čekali da skupimo milion i sedam stotina hiljada KM za našu džamiju, da nam neko to da kao hediju nikada ne bi napravili ovu džamiju.” Dijelovi su razgovora koji su vođeni sa efendijom Cikotićem.

Da nisu otpočeli susreti bošnjačkih organizacija i inicijative kao ova u kojoj se susreću Bošnjaci iz različitih dijelova u BiH, vjerovatno ne bi smo imali priliku na ovaj način upoznat efendiju Cikotića, njegov džemat i džematlije, kao i oni nas. Osjećali bi smo se usamljeniji, a ovako znamo da ima neko ko misli na nas kao što i mi mislio na njih te da će ova povezanost ojačati našu zajednicu i učiniti je spremnom za sve izazove koji nam predstoje u budućnosti. “Prosvjetitelj” nastavlja sa posjetama gradovima u BiH i u planu je da u narednom periodu posjeti još nekoliko općina i društvene aktiviste širom naše domovine.

Obaveza međusobnog upoznavanja nam je prenesena i riječima jer brojni su hadisi koji govore o potrebi međusobnog pomaganja koje vodi jedinstvu i zajedništvu: „Vjernik je za vjernika kao dijelovi zgrade (cigla) koji podupiru i drže jedan drugog. Ili musliman je muslimanu brat, neće mu nepravdu učiniti niti će ga na cjedilu ostaviti. Onome ko bude pomogao svome bratu da savlada nevolje i podmiri svoje potrebe, Allah će ispuniti želje i otkloniti mu njegove nevolje. Onome ko bude olakšao muslimanu kakvu tegobu, Allah će olakšati njegove tegobe na Sudnjem danu.“

(prosvjetitelj-mualim)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime