Prosvjetitelj – Muallim, udruženje velikog srca: Od Srebrenice do Bijeljine, od Zenice do Maglaja

0
27

prosvjetitelj--muallim-udruzenje-velikog-srca-od-srebrenice-do-bijeljine-od-zenice-do-maglaja Srebrenica, Zvornik Bijeljina, Maglaj, Zenica – Udruženje Prosvjetitelj – Muallim, na čijem čelu se nalazi Zvorničanin Nerzudin Hajdarević, godinama uporno pomaže ugrožene stanovnike.

Ovo udruženje velikog srca, i u ovim nesretnim danima za našu zemlju, nastavilo je raditi svoj posao – pomagati ljudima. Hajdarević u razgovoru za naš list govori da trenutno 120 članova ovog udruženja pomaže ugrožene građane od Srebrenice do Bijeljine i od Zenice do Maglaja.

S druge strane rijeke Jadar

– Dva-tri dana smo ljudima uručivali hranu i odjeću. Kasnije smo im davali posteljinu, higijenske potrepštine… To smo obezbijedili preko naših partnerskih organizacija. Zatim smo obezbijedili za djecu najpotrebnije, hranu za bebe i dijelili, priča nam Nerzudin, dodajući da će narednih dana uslijediti pomoć za sanaciju puteva i čišćenje kuća.

On navodi da očekuje jedan konvoj od organizacije Muslim Aid, koja treba da dostavi 150 paketa sa sredstvima za čišćenje, rukavicama, metlama, četkama i lopatama. Ekipa mladića, okupljena oko ovog udruženja, jučer je otišla u Topčić-Polje, Željezno Polje i Maglaj da pomogne ugroženim stanovnicima.

– Razmišljamo da, u saradnji sa Udruženjem Korak iz Kalesije, pošaljemo jednu ekipu da čisti tamo. Na tome se radi. Također, pomogli smo jednom povratničkom naselju kod Doboja, te naseljima kod Gradačca i Srebrenika, a naša ekipa je jučer bila u Brčkom, kaže Nerzudin.

Prema njegovim informacijama, najteže je u dijelu Konjević-Polja, gdje je nekoliko porodica ostalo odsječeno sa druge strane rijeke Jadar. Kuće su zatrpane. Ovo udruženje će, zajedno sa Medžlisom IZ-a Srebrenica, prikupiti pomoć da se saniraju kuće.

– Teško je i u Maglaju. Voda se povukla i momci koji su na terenu kažu da se osjeti smrad, pojavio se veliki broj zmija. I tamo smo usmjerili organizaciju Muslim Aid, koja je odnijela higijenske potrepštine, priča Nerzudin.

Višegodišnje iskustvo Udruženja pomoglo im je da u najtežem poslijeratnom trenutku za našu zemlju, brzo reaguju, te da dostave pomoć gdje je najpotrebnija.

Bijela tehnika i namještaj

– Imali smo pregled situacije na terenu i znali smo šta je i gdje potrebno dostaviti. Reagovali smo na vrijeme. Ako Bog da, u narednom periodu, pravimo jednu analizu za Bratunac. Da vidimo šta su to potrebe ljudi, šta je oštećeno, kada je u pitanju bijela tehnika i namještaj. Već imamo iz Danske upućen jedan konvoj, iz Francuske i Austrije također, kaže Nerzudin, dodajući da su građani koji žive u Americi i Australiji za sada novčano dali pomoć u iznosu od 20.000 maraka.
On naglašava da je organizacija Muslim Aid na raspolaganje stavila i kombi pokretne biblioteke Molly, kojim se dostavlja pomoć širom naše zemlje.
– Dali su vozilo, a i gorivo. Plus, dali su 1.000 maraka za Udruženje i skupljaju pomoć. Stupili su u kontakt sa jednom turskom organizacijom da u narednom periodu dostavi bijelu tehniku i namještaj, ispričao nam je Nerzudin.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime