“Prosvetitelj Muallim Srebrenica”- plemenita misija plemenitih ljudi

0
36

logoSrebrenica – Jedna od najsvijetlijih tački postdejtonskih nevolja je intenzivno i temeljito djelovanje udruženja za afirmaciju univerzalno pozitivnih vrijednosti – “Prosvjetitelj” –  “Muallim” iz Srebrenice.

Iako nastali prije, u vihoru nesretnih okolnosti tamne 1993. godine, najdramatičnih u povijesti Bošnjačkog naroda, ali i velikih civilizacijskih sukoba i testova ljudskosti, ciljevi udruženja su i danas nakon dvadeset jednu godinu od osnivanja ostali isti. Uloga koju ima ovo udruženje je od neprocjenjive važnosti za bošnjački živalj onog dijela Bosne i Hercegovine koji je pretrpio najveće patnje i surovosti sudbine koje se čovjeku mogu desiti.

Svojom hrabrošću, ali i istrajnošću, sa vjerom u obećanje kojim su zavjetovani, nosioci ideje, članovi udruženja i mreža aktivista, danas doprinose da Bošnjaci egzistiraju u teškim uslovima kojima su dovedeni starim nevoljama i novim iskušenjima.

Danas, Udruženje “Prosvjetitelj-Muallim” predstavlja ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire jedno od najbolje organiziranijih udruženja i pravi je primjer djelovanja nevladinog sektora koji ispunjava sebi zadate ciljeve i postoji i funkcionira kao ozbiljna institucija. Značaj postojanja ovog udruženja je nemjerljivo važan za Bošnjake.

O Prosvjetitelju

Jedan od stubova održivog razvoja i egzistencije Bošnjaka koji žive u manjem entitetu republike Bosne i Hercegovine jesu aktivnosti udruženja “Prosvjetitelj-Muallim” iz Srebrenice. Kroz sektore svog djelovanja: za edukaciju, ekonomsko djelovanje, humano djelovanje, sektor za očuvanje kulture i tradicije Bošnjaka muslimana, za informisanje i odnose s javnošću, sektor za sport, sektor za afirmaciju žene muslimanke u društvu i sektor za prosvjetiteljov podmladak, djeluju prvenstveno na prostoru istočne Bosne ali i cijele Bosne i Hercegovine. Navedeni sektori u skladu sa statutom udruženja ali i svim nenamjećujućim obavezama doprinose afirmacijama djece i odraslih, ekonomskom stimulacijom ugroženih kategorija ljudi i njihovih domaćinstava, sprovode humano-socijalni rad, nastoje očuvati kulturne tekovine i običaje Bošnjaka, djeluju na afirmaciji sporta i duhovno-mentalnog zdravlja ljudi, nastoje afirmirati ženu muslimanku kroz jačanje njenog položaja u porodici i društvu, a posebno važno istaći da se u sklopu djelovanja udruženja radi sa mladim ljudima koji se edukuju o islamskim propisima i društveno naučnim oblastima. Pod sektorom za informiranje postoje dva medija, dva internet portala: prosvjetitelj-muallim.org kao oficijelni portal udruženja i edukativni portal bošnjacimuslimani.com.
Veliki broj kulturno umjetničkih manifestacija godinama unazad pod okriljem udruženja Prosvjetitelj dokazuju predanost i ljubav nosioca i realizatora ideje Prosvjetitelja čiji je cilj podizanje Bošnjačke kulturne svijesti na višim stupnjevima i promoviranje i oživljavanje tradicije Bošnjaka muslimana. Također, bitno je istaći i veliki broj humanitarnih akcija na prostoru Podrinja koje su sprovodili članovi udruženja sa nadom i namjerom da pruže pomoć onima kojima je potrebna.

Afirmacija mladih, pružanje moralne i ekonomske podrške i njihova zastupljenost u udruženju su također bitan pokazatelj ideje unapređenja i stvaranja pozitivne klime za nihovim razvojem kao budućih nosioca pozitivnih ideja društva. Plemenitost i altruizam su se pune dvije decenije prožimali kroz rad udruženja, pa zato danas zauzima posebno mjesto u životima Bošnjaka Podrinja.

Osim svega navedenog, između ostalog djelovanje udruženja Prosvjetitelj snažno i punim svojim kapacitetima stimuliše povratak raseljenih lica sa prostora Podrinja. Osim toga, ogroman doprinos su članovi udruženja i mreža aktivista dali uspješnom sprovođenju popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, ali i samom kampanjom promoviranja nacionalne, vjerske i jezičke pripadnosti koja je od vitalnog interesa za sve Bošnjake ne samo u Bosni i Hercegovini već i za one koji žive izvan njenih granica tradicionalno povezanih za svoju matičnu državu.  Promocija: nacionalnost – Bošnjak, vjera – Islam i jezik – Bosanski, urodila je plodom da se poslednji popis u historiji Bosanske države sprovede u cilju interesa Bosnjačkog naroda, njenog stožera, ali i u cilju ostvarivanja dugotrajnih prava svih Bošnjaka svijeta. U tom smislu, udruženje Prosvjetitelj Mualim ima veliku zaslugu.

Civilizacijska poruka Prosvjetitelja.

“Prosvjetitelj-Muallim” najbolje svijedoči o važnosti ali i rezultatima društvenog aktivizma, važnosti žrtvovanja i zalaganja svakog pojedinca na uspostavljanju harmonije u društvu i zajednici. Možda ova poruka nosioca ideje i osnivača udruženja najbolje, najcijloshodnije i najdecidnije opisuje dokazanu namjeru i značaj plemenite mislije plemenitih ljudi:
“A u čemu bi bila svrha
i vrijednost našeg života
ako ne bismo težili savršenstvu duha i tjela,
ako ne bismo težili putu plemenitom.
Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni,
oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom,
koja se zove plemenitost. 
Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. 
A ostale žalimo…” Nosioci ideje Udruženja

(istocnabosna.)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime