Prošle subote, u belgijskom gradu Liježu, upriličena je promocija sada već treće knjige istaknutoog psihologa-teologa iz Sarajeva, Edina Tule.

0
47

c6db11a71571f6269d8aa754fc40212f_LBelgija – U ulozi organizatora promocije knjige “Mentalni parkour”, našlo se omladinsko udruženje New Awicenna Synergy Association – NASA, iz Belgije. Način odvijanja promocije je bio vrlo originalan i nesvakidašnji, te se sastojao iz tri dijela. Na početku, prisutnima se obratio autor Edin Tule, te je tom prilikom predstavio svoja nova razmišljanja i zaključke koji se što direktno a što indirektno dotiču tematike kojom se bavio u svojoj posljednjoj knjizi. Nakon autora, o knjizi je govorio Edvin Bihorac, student Medicinskog fakulteta, koji je za tu priliku specijalno doputovao iz Ankare. Nakon njega, o knjizi je govorila Valida Fazlić, studentica psihologije iz Liježa, koja iako od svoje 8. godine boravi sa svojom porodicom u Belgiji, ipak se odvažila predstaviti Edinovu knjigu na svom maternjem, bosanskom jeziku, te kroz navedeno dokazala da je jedna od primarnih osobina uspješnih – hrabrost.

edin skech

U trećem dijelu večeri, odigrao se vrlo zanimljiv pozorišni komad, u izvedbi već pomenutog promotora knjige Edvina Bihorca, zatim Asmira Lucevića koji je također student Menadžmenta u Ankari – a obojica su amaterski glumci koji djeluju u sklopu teatra “Mačak u čizmama” koji okuplja trenutno 5 aktivnih glumaca i aktivni su trenutno u Ankari, ali se pripremaju za nastupe po Americi i Evropi. Zanimljivo je pomenuti da je glavni cilj teatra predstaviti našoj populaciji duhovno-moralne vrijednosti kroz provokativnu i pitku glumu. Pomenutim amaterskim glumcima je dobro pripomogao također odličnom glumom i Enver Šutković iz Luksemburga. Glumačka vrlo nadarena trojka doista je izvanredno odigrala svoje uloge. Radnja skeča se odvija u kafani u Novom Pazaru, gdje dolazi do susreta dva nekadašnja školska druga. Dok je jedan odlučio da ostane u Sandžaku, završi fakultet i zaposli se kao profesor u školi istovremeno živeći na rubu finansijske egzistencije, drugi je odavno napustio školovanje, otišao u inostranstvu i vraća se sa velikim kapitalom sumnjivog porijekla. U priči koja se donekle bazira na stereotipu, kroz zanimljiv dijalog ispunjen humorom dovode se u pitanje nimalo bezazlene društvene vrijednosti koje se danas svjesno ili nesjvesno plasiraju bošnjačkoj omladini, te se auditorij navodi na promišljanje i unutarnju potragu za istinskim životnim vrijedostima.

edin drustvo 1

Na kraju programa, druženje prisutnih je potrajalo do kasno u noć, a razgovaralo se i o budućoj koordiniranoj suradnji bošnjačke omladine iz Belgije, Luksemburga i Turske. A ovom prilikom možemo najaviti da će na našem portalu Identitet.lu uskoro biti objavljen i intervju sa jednim od predstavnika bošnjačkih studenata iz Turske, kroz koji ćemo se moći podrobnije upoznati sa stanjem, potrebama i projektima naših mnogobrojnih studenata u Turskoj.

(identitet.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime