Proširuje se lista “nepoželjnih” Rajka Dukića

0
6

Podrinje – Još jedna osoba našla se na čuvenom spisku “nepoželjnih” kompanije Boksit u Milićima. Muratu Avdiću onemogućen je ulazak u sve objekte kompanije koja je u vlasništvu i velikog dijela prostora gdje su smještene javne ustanove. Razlog je, sumnja Avdić, njegovo svjedočenje o ratnim zločinima za koje se sumnjiči generalni direktor Boksita Rajko Dukić.

U pozadini priče ovaj put, kako tvrdi sam Avdić, je njegovo svjedočenje o ratnom zločinu koje je rezultiralo procesom za klevetu kojeg je Dukić izgubio.

“Takvim načinom, pisanjem tužbe za klevetu, pisanjem zabrane meni, to je sistem da djeluju na mene kako bi me ušutili. Glavna priča jeste da se tu desio genocid, desilo se uništavanje bošnjačke imovine. Oni to znaju, pogotovo znaju ljudi koji su imali vlast. Ja sam na sudu davao izjavu i zbog toga me tužio i izgubio. Mislim da je došlo vrijeme da se i o tome priča zato je nastala panika i moje ime na spisku”, komentarisao je Murat Avdić.

Rajko Dukić bio je jedan od glavnih saradnika Radovana Karadžića i jedan od osnivača SDS-a. U procesima pred Haškim tribunalom dovodio se u vezu sa etničkim čišćenjem vlaseničkog kraja i stradanjem stanovništva u naselju Zaklopača. O njegovom ratnom putu u nekolko navrata govorio je Dušan Vagurić koji će se kasnije takođe naći na spisku nepoželjnih, ali i brojni Bošnjaci koji su izbjegli iz ovog mjesta.

“16. maj 1992. godine trebao sam biti drugi razred osnovne škole. Iz Milića ispred policijske stanice Rajko Dukić je poslao te svoje formacije da poubijaju Zaklopače od kuće Alije do kuće Mustafe i Fatime Berbić, gdje su koga našli – nisu birali ni spol ni godine, samo su kosili i rafalali. Ako si uspio u tren da se sakriješ, uz žbun, uz bunar, uspio si da ostaneš živ. Poslije četiri dana su oni ta tijela zakopali u masovnu grobnicu usred Zaklopače, pored Himzove kafane”, rekao je Adel šabanović.

U nekoliko navrata SFOR, ali i sudska policija, pokušali su doći do Dukića, no prebjegao je u Srbiju odakle je vodio firmu. Vratio se prije dvije godine. Što se desilo sa nalogom za hapšenje, u Sudu BiH ostali su bez komentara, no nalog je postojao o čemu svjedoči i ovaj dokument proslijeđen od sudske policije.

“Ovlašteni radnici Odjeljenja sudske policije Istočno Sarajevo, detašmana Vlasenica 11. novembra 2008. postupili su po naredbi kojom prilikom su utvrdili da se lice Rajko Dukić nalazi u bjekstvu, na području Srbije, tačnije Beogradu”, navedeno je u dokumentu.

 

U MUP-u RS nemaju informacije o nalogu, dok o prijavama koje su podnesene proteklih godina protiv tzv. industrijeke policije odnosno njihovog šefa Rajka Dukića zbog zaplašivanja, premlaćivanja i pokušaja ubistva prvi čovjek MUP-a Dragan Lukač kaže: “Ne znam da je pokrenuta zvanična istraga u vezi sa tim i samim tim je nismo mogli prekinuti”.

Muratu Avdiću do daljnjeg je onemogućeno kretanje Milićima, jer je gotovo sve u ovom mjestu vlasništvo Boksita, uključujući i prostorije u kojima je smještena autobuska stanica, opština, parkovi.

Sve ove navode Rajko Dukić je odbacio uz ocjenu kako se radi o kampanji protiv Boksita i SNSD-a čiji je dugoogodišnji član.

(ba.n1info.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime