Promovisana knjiga muftije Smajkića: Mostarsko muftijstvo u odbrani BiH i Bošnjaka

0
4

Mostar – “Mostarsko muftijstvo 1992.- 2012.g. – Uloga i značaj Islamske zajednice u odbrani Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine” naziv je knjige mostarskog muftije u penziji Seida ef. Smajkića koja je, u organizaciji Muftijstva mostarskog i Izdavačke kuće Rijaseta Islamske zajednice u BiH “El-Kalem”, promovirana večeras u Mostaru.

Osim autora, u promociji knjige učestvovali su urednik knjige Mustafa Prljača, dr. Ibrahim Kajan, te mostarski muftija Salem ef. Dedović. Knjiga je podijeljena u tri tematska bloka. Prvi dio nosi naslov “Historijski kontinuitet mostarskog muftijstva”. U njemu se, između ostalog, opisuje vrijeme pred sami rat, prvi znaci agresije – pometnja, bitka za Mostar, tenzije između Armije BiH i HVO-a, samoorganiziranje Bošnjaka, prognanici i izbjeglice, deblokada Mostara, obnova vjerskog života, izgradnja vjerskih objekata, razmjere stradanja i drugo.

U Drugom dijelu govori se o stradanju Bošnjaka u Hercegovini, njihove imovine i infrastrukture Islamske zajednice, o ponovnom uspravljanju bošnjačkog naroda, organizovanju, te izgradnji porušenih objekata. U trećem dijelu dati su prilozi koji sadrže imena članova izvršnih odbora medžlisa na području Muftijstva, imena zatočenih i ubijenih imama, intervjue i govore mostarskog muftije, njegova pisma koja je slao drugima, te privatna pisma koja je primao od drugih.

Autor knjige Seid ef. Smajkić, kazao je kako knjiga svjedoči o najburnijem periodu u postojanju Muftijstva te da mu je želja bila da kao svjedok vremena, kao akter mnogih zbivanja iz tog perioda, od 1992. godine pa do danas, posvjedoči o najdelikatnijim zbivanjima, agresijama na grad Mostar i BiH, o izbjegličkoj populaciji, o stradanju i odbrani Mostara i šire regije, o osvajačkim konceptima i drugo.

Govoreći o značaju knjige, mostarski muftija Salem ef. Dedović kazao je u izjavi za novinare kako je riječ o izuzetno važnom historiografskom, dokumentarnom štivu koje govori o aktivnostima i djelovanju Islamske zajednice (IZ) u periodu od dvije decenije, vrlo burne i teške decenije djelovanja IZ.

– Važno je što smo dobili štivo koje predstavlja Islamsku zajednicu, Muftijstvo mostarsko, jedno specifično muftijstvo razuđeno na golemom geografskom prostoru, štivo koje govori o jednoj važnoj etapi obnove vakufa, obnove infrastrukture, obrazovnog, odgojnog i kuturnog života… Stoga je pojava ovog štiva u ovom trenutku izuzetno vrijedna – naglasio je Dedović dodavši kako je ova knjiga vrijedno svjedočanstvo koje će ostati trajno zapisano.

– To je jedna otvorena knjiga koja će se dopunjavati vremenom – zaključio je muftija Dedović. Urednik knjige Mustafa Prljača naglasio je kako vjeruje da će ova knjiga imati dalekosežne pozitivne posljedice.

– Ova knjiga odiše pozitivizmom, ne poziva na mržnju, ne poziva na osvetu, ali konstatira činjenice i želi da ukaže na moguće pravce djelovanja na zbližavanju naših naroda. Ovo je jedna od onih knjiga koje se rijetko pojave ali dugo traju nakon svoga pojavljivanja – zaključio je Prljača.
(Fena/bnn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime