Promovirana knjiga “Zaboravljena Foča” autora Faruka Muftića

0
75

01Sarajevo – U okviru nastavka manifeastacije „Dani vakufa“ u utorak 21.10.2014. godine u organizaciji Vakufske direkcije održana je promocija knjige „Zaboravljena Foča“ autora Faruka Muftića.

  Promocija je održana u reprezentativnom  zdanju Bošnjačkog instituta u Sarajevu. Promotori  su u prpunoj velikoj sali bili naš istaknuti pjesnik i ujedno Fočak po rođenju Hadžem Hajdarević, novinar Islamskih informativnih novina „Preporod“ mr. Selman Selhanović i direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović.

Pjesnik Hadžem Hajdarević je u svom emotivnom izlaganju govorio o Foči. Foči iz nekih drugih vremena izvađenoj iz sjećanja učenika što ih je ponio sa sobom onomad kada je krenuo u daleki svijet za naukom. Slika „džamija, tekija i bogomolja svih vjera koje su na svoj način poštovale Boga, i medresa, učenih ljudi, alima, bogate trgovine“…. poništena je slikom stravične stvarnosti. Otuda je i knjiga „Zaboravljena Foča“, sastavljena  od fotografija, uhvaćenih sjećanja, zapisanih uspomena, crteža, razglednica, prostor nanovo prepoznate nade da sva naša nostalgija ima smisla i da je prostor Foče i fočanskog kraja moguće oživjeti, vratiti sebi, vratiti svima nama.

02

Mr. Selman  Selhanović  se osvrnuo na usud ovog kraja da se njegovi žitelji iznova vraćaju na svoja zgarišta i iznova obnavljaju ono što je ratom uništeno. „Zaboravljena Foča“ nema ambiciju da bude naučno djelo već kontinuirani podsjetnik na Foču, njezinu prošlost i aktualno stanje.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je istakao da ustanova na čijem je on čelu provodi aktivnosti zaštite, očuvanja i unapređenja vakufske imovine. Stoga prdstavlja zadovoljstvo biti izdavačem knjige koja svojim sadržajem tretira problematiku vakufa i koja od zaborava nastoji sačuvati našu bogatu kulturnu baštinu. „Ono što je za mene posebno zanimljivo jeste historijat objekata na ovom prostoru. Brojne fotografije i razglednice na perfektan način prikazuju historijat nastanka grada, mijenjanje njegove slike i urbanizma, te nestanak jednih i nastanak drugih objekata kao znakova prisustva određene kulture i (u našem slučaju) nacije. Postoje dokazi urbanističkog izgleda Foče sa svojim vakufima i prije dolaska Austrougarske.

Kada Farukove fotografije poredate po datumima možete doslovno pratiti sudbinu grada, njegove strukture, njegove fizionomije, ovisno o sistemu vlasti i političkoj garnituri koja je vladala Fočom. Od prisustva prelijepog osmanlijskog stila u gradnji, preko lijepog austrougarskog maurskog stila, pa do komunističkog sivila i na kraju instaliranja bošnjačkog savremenog stila koji nije nalik ni na jedan od nabrojanih. Ono što je nekada bila fočanski tip bosanske kuće danas su vile kojih nema mnogo u gradu. Komunistički nakaradni stil je učinio sve da ljepota u gradnji bosanske kuće iščezne“-rekao je direktor Vakufske direkcije.

Ova knjiga je svojevrstan uvod u oživljavanje naše brige o Foči i bogatoj fočanskoj historiji  istakao je na kraju dr. Zajimović.

Autor knjige „Zaboravljena Foča“ Faruk Muftić se na kraju zahvalio svima koji su ga podržavali u izradi ove knjige. Naročito se zahvalio direktoru Vakufske direkcije dr. Senaidu Zajimoviću, Izdavačko-štamparskoj kući „Dobra knjiga“ i njezinom direktoru Izedinu Šikalo, gospodinu Aliji Budnji, Hadžemu Hajdareviću, Selmanu Selhanoviću i drugima. Autor je  u svom obraćanju pozvao sve eminentne stručnjake da oforme stručni tim koji bi sačinio jednu veliku monografiju Foče i okoline, u kojoj bi bili obuhvaćeni svi geografski, historiografski i kulturnocivilizacijski aspekti ovoga kraja.

(Rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime