Promovirana knjiga „Hafiz Ćamil Silajdžić – život i djelo“, autora Mensura Malkića

0
6

02Sarajevo – U Gazi Husrev-begovoj medresi, 03. decembra 2014. godine održana je promocije knjige „Hafiz Ćamil Silajdžić – život i djelo“, autora hafiza mr. Mensura Malkića. O knjizi i Ćamilu ef. Silajdžiću (1916. – 1997.), tradicionalnom sarajevskom hafizu, profesoru kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi i imamu i hatibu Begove džamije, na promociji su govorili akademik Enes Karić, dr. Džemal Latić, hafiz. dr. Dževad Šošić, Ismet Veladžić te autor hafiz mr. Mensur Malkić.

Ispred izdavačke kuće Tugra i kao urednik knjige, Ismet Veladžić je izrazio zadovoljstvo velikom posjećenošću promocije a posebno prisustvom članova hafizove porodice i njegovog sina dr. Harisa Silajdžića, te izrazio uvjerenje da će se ovom knjigom sačuvati od zaborava mnogi važni detalji i široj javnosti predstaviti nesumnjivo veliki doprinos hafiza Ćamila Silajdžića Islamskoj zajednici a posebno školovanju učenika medrese i učenju hifza. Ističući da on ima i ličnu satisfakciju da se njeguje uspomena na hafiza Silajdžića, Ismet Veladžić je posebno istako da je profesor Silajdžić pokrenuo sekciju učenja hifza u Medresi koja je polučila izuzetne rezultate o čemu svjedoči više desetina hafiza i da je pokrenuo akciju klanja kurbana za potrebe učenika Medrese i obje ove akcije su imale i danas imaju izuzetan značaj.

Akademik Enes Karić naglasio je važnost činjenice da je u ovoj monografiji dokumentirano mnogo značajnih činjenica o životu hafiza Ćamila Silajdžića, koji je cijeli svoj život posvetio tradicionalnom bdijenju nad klasičnim izučavanjem i recitiranjem Kur’ana. Navodeći detalje iz profesorske karijere hafiza Silajdžića, koga je nazvao „plemenitim profesorom“, akademik Karić je posebno istaknuo njegovu plemenitost prema učenicima, velikom broju stipendija koje im je osiguravao i spoju teorije i izvanredne prakse u predavanju kiraeta kao cjelovite naučne discipline. Iskazujući pohvalu za ovaj vrijedni napor hafiza Menusra Malkića, akademik Karić je kazao da je ovom knjigom potvrđeno pravilo „da veliki učitelji i profesori ne skončavaju svoj život sa danom svoje smrti, već žive u uspomenama svojih učenika i studenata, kao i u trajanju njihovih dobrih i plemenitih djela“.

Hafiz dr. Dževad Šošić istako je vrijednost ove monografije jer osvjetljava Ćamil-efendijinu blistavu profesorsku karijeru i misiju u Gazi Husrev-begovoj medresi u kojoj je odgojio više stotina imama i gdje je kao profesor kiraeta i muhafiz naučio ih prefinjenim pravilima mnogih tradicionalnih vještina učenja Kur’ana. Hafiz Šošić je govorio o svojim dragocjenim uspomenama iz perioda učenja hifza i izvanrednim pedagoškim metodama hafiza Silajdžića i njegovom ogromnom doprinosu u oživljavanju tradicije učenja hifza na ovim prostorima.

Dr. Džemal Latić je posebno ukazao na često zanemareni dio Silajdžićeve svestrane ličnosti a odnosi se na to da je hafiz Ćamil Silajdžić bio izvanredni pjesnik i skladatelj mnogih melodija za tradicionalne ilahije. Ćamil Silajdžič je autor brojnih tariha i sa njim je, nažalost, izumrla i nestala generacija Bošnjaka koja je pisala tarihe na arapskom jeziku, kazao je dr. Latić.

Autor monografije Mensur Malkić, također je hafiz, imam i hatib Begove džamije, kao što je to bio i hafiz Silajdžić, a monografija je nastala kao rezultat njegovog magistarskog rada na Fakultetu islamskih nauka. Malkićeva monografija o Ćamil ef. Silajdžiću vjerno i potkrijepljeno prati obrazovni put i stasanje ovog tradicionalnog medresanskog muderisa, izlaže i čitateljstvu približava najvažnije dionice njegova života, ukazuje na krupnu ulemansku i hodžinsku pojavu Ćamil ef. Silajdžića u krugu sarajevskih i bosanskih imama tokom XX. stoljeća.

Hafiz Mensur Malkić na promociji je pojasnio da je počeo pisati o hafizu Ćamilu ef. Silajdžiću sa željom da proširi svoje znanje iz kur’anskih znanosti i da se hafizu Silajdžiću na neki način oduži i zahvali što je, u koautorstvu sa kurra hfz. Ibrahim-ef. Trebinjcem, ostavio udžbenik Tedžvid, a koji on, kao profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi, već 17 godina svakodnevno ima u rukama i po kojem poučava učenike i učenice, Tedžvid koji je bio i koji jeste glavno nastavno sredstvo za izučavanje kiraeta u našim medresama.

Naglasio je da je sretan što je istražujući i pišući o hfz. Ćamilu, s jedne strane naučio nešto novo iz oblasti kur’anskih zanosti, odnosno kiraeta, a s druge strane uspio je u svojoj nakani da osvijetli lik i djelo hadži hafiza Ćamila ef. Silajdžića, uglednog i dragog muderrisa Gazi Husrev-begove medrese, cijenjenog i poštovanog imama Begove džamije, koji je bio istaknuta i važna ličnost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u drugoj polovini 20. Stoljeća, kazao je, između ostalog, hafiz Malkić.

Knjiga o hafizu Ćamilu Silajdžiću sadrži četiri cjeline: cjelina koja govori o životnom putu hafiza Ćamila Silajdžića i njegov imamsko-mualimski i nastavnički angažman, druga cjelina je posvećena Silajdžićevom doprinosu izučavanju kiraeta, poučavanju Kur’anu kao njegovoj profesiji te o poučavanju Kur’anu kao njegovoj svojevrsnoj misiji, treći dio predstavlja poseban osvrt na djelo Tedžvid- pravilno učenje Kur’ana a četvrti dio govori o tarihima koje je sastavljajo hfz. Ćamil ef. Silajdžić.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime