Prolongirati rok za nove ekološke standarde u Rafinerije nafte Bosanski Brod

0
0

image

Bosanski Brod – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić izjavio je jučer da će RS zatražiti od Sekretarijata energetske zajednice da se do kraja 2020. godine prolongira rok u kojem Rafinerija nafte Bosanski Brod treba da završi implemetaciju novih ekoloških standarda, prema direktivama EU.

Nakon posjete brodskoj Rafineriji, Đokić je rekao da je, prema direktivama EU, do kraja 2017. godine trebalo završiti modernizaciju postrojenja u Rafineriji nafte, a RS će predložiti da se taj period pomjeri za kraj 2020. godinu, što je uradila i Srbija, jer je riječ o vrlo važnom investitoru – ruskoj kompaniji “Zarubežnjeft”, koja zapošljava nekoliko hiljada ljudi te puni budžet.

– Očekujem da će prema našem stavu biti puno razumijevanja unutar BiH i da će i drugi u okviru Sekretarijata Energetske zajednice to razumjeti zato što moramo zaštititi ovako važnog investitora, rekao je Đokić.

Iz Optima grupe je saopćeno da su u okviru sveobuhvatne modernizacije Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu i Rafineriji ulja Modriča realizovani projekti u vrijednosti većoj od 260 miliona eura.

– U prethodnoj godini u Rafineriji nafte realizovani su investicioni projekti u vrijednosti od 4,5 miliona eura, od kojih se najznačajniji odnosio na modenizaciju kontrolnog sistema sekcije 31. U toku je implementacija investicionih projekata u vrijednosti većoj od 10 miliona eura. Navedeni prijekti će znatno unaprijediti poslovanje Rafinerije, istakao je generalni direktor Rafinije nafte Bosanski Brod Andrey Getinger.

Direktor Optima grupe Andrey Ozerov je naveo da se obaveze prema budžetu RS-a redovno izvršavaju u skladu s reprogramom duga i to dinamikom bržom od predviđene te naglasio da su obaveze izmirene zaključno s aprilom 2016., čime ukupna suma uplata iznosi više od 24 miliona eura.

Na sastanku je usaglašeno da će se uložiti dodatni napori s ciljem rješavanja dinamike otplate dugovanja toplana u Banjoj Luci i Prijedoru prema Nestro grupaciji, koja iznose više od 24 miliona KM.
Energetika.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime