Projekt za primjer: Promocija Medžlisa i islamske tradicije kroz turizam

0
10

jajDonosimo osvrt na iskustvo djelovanja Medžlisa IZ Jajce u turizmu. Ovaj Medžlis je pokrenuo aktivnosti u promociji Medžlisa kroz turizam i na taj način dao posebnu dimenziju radu Islamske zajednice

Općina Jajce (www.agencija-jajce.ba) se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Zauzima zapadni dio Srednjobosanskog kantona / Kantona Središnja Bosna u Federaciji BiH i graniči sa općinama Donji Vakuf i Travnik sa istočne strane, općinom Dobretići sa sjeverne strane, te općinama Jezero, Šipovo i Mrkonjić Grad sa zapadne strane. Prostire se na površini od 363 četvornih kilometara, na kojoj živi oko 30.000 stanovnika. U Jajce je moguće doći automobilom ili autobsom, dok je najbliža željeznička stanica ona u Banjaluci. Put od Sarajeva do Jajca traje oko tri sata. Glavni put od Sarajeva ka Bihaću prolazi kroz sam grad. Iz Banjaluke, putem kroz kanjon Vrbasa, putuje se oko jedan sat. Iz pravca Mostara se u Jajce dolazi preko Jablanice, Bugojna i Donjeg Vakufa, a put traje oko tri sata. Iz pravca Bihaća vozi se glavnim putem oko dva sata. Iz Sarajeva, Travnika, Bihaća, Banja Luke i Mostara svakodnevno saobraćaju autobusi za Jajce. Medžlis Islamske zajednice Jajce prostorno se ne poklapa s administrativnom jedinicom Općine Jajce. Pored Jajca, njemu pripadaju i dvije općine koje su teritorijalno u manjem bh entitetu, a to su Jezero i Šipovo. To ne predstavlja nedostatak, već prednost i mogućnost, imajući u vidu da i te dvije relativno male općine imaju šta ponuditi u kontekstu vjerskog turizma. Na području koje Medžlis pokriva živi oko 20.000 muslimana, koji su svi povratnici budući da su tokom rata 1992-1995. morali napustiti svoje domove.

Vjerski turizam u historijskom kontekstu

Na jajačkom području i njegovoj okolini vjerski turizam je jako zastupljen. Katoličko svetište i mjesto masovnog okupljanja, drugog nakon Međugorja, je Podmilačje, koje se nalazi svega 5 km od Jajca. Islamskoj zajednici u BiH posebno zanimljivo je dovište Ajvatovica koje se nalazi na području Donjeg Vakufa, a od Jajca je udaljeno svega 40 km. U okviru obilježavanja Dana Ajvatovice, svake godine Jajce bude domaćin nekoliko kulturnih i vjerskih događaja.

Medžlis IZ Jajce najveću snagu, ipak, vidi u onome što nudi područje koje administrativno obuhvata. Tu se nalazi historijsko gradsko područje koje čini prostorno i topografski zaokruženu i definisanu cjelinu u kojoj je, u najvećoj mogućoj mjeri, prisutna snažna veza prirodnih vrijednosti (rijeka, riječnih kaskada, slapova, vodopada, sedrenih stijena skulpturnih oblika i dr.) i graditeljskog naslijeđa kao proizvoda ljudske prisutnosti. Granice područja nameću se same po sebi i prisutne su tu stoljećima. One uglavnom obuhvataju srednjovjekovno jezgro Jajca unutar zidina sa strmim padinama do podnožja, zatim rezidencijalni dio Varoši koja se od srednjeg vijeka razvija pred sjevernim bedemom sve do rijeke Vrbas… U Jajcu je 1461. godine krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, koji je dvije godine rezidirao u Jajcu, a tu je i pogubljen 1463. godine. Jajce je u 15. stoljeću postalo značajan ekonomski centar Zapadne Bosne i politički centar bosanske države – stolno mjesto.“ (Jajce – muzej pod otvorenim nebom“, Brošura Općine Jajce, april 2012.) Kao što je jedna država prestala postojati, tako je druga u Jajcu nastala. U novembru 1943. godine, II zasjedanjem AVNOJ-a nastala je Jugoslavija.

Bogata i burna historija, carstva, kraljevstva i države koji su nastajali i nestajali u Jajcu, za sobom su ostavili brojne kulturno-historijske spomenike. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika do sada je proglasila 28 spomenika nacionalnim, a među njima su objekti Medžlisa IZ Jajce. Kada svemu ovome dodamo prirodne ljepote, fascinantan spoj kamena i vode, onda stičete kompletan utisak o Jajcu kao poželjnoj turističkoj destinaciji.

Ovi podaci govore u prilog činjenici da grad bogat historijom u koji se dolazi, a to je komparativna prednost i za Medžlis IZ Jajce i njegovo pozicioniranje u turističkoj ponudi Jajca.

Turističko bogatstvo

Jedna od najvažnijih aktivnosti koje je uradio Medžlis IZ Jajce, zajedno s drugim institucijama, ali i svojim članstvom, bila je obnova uništenih objekata. Na području MIZ Jajce, svi vjerski objekti su bili porušeni. Njihova obnova je bila determinisana prikupljenim sredstvima, pripremljenom projektnom dokumentacijom, ali i mogućnošću lokalnog stanovništva da ličnim radom učestvuje u obnovi tih objekata. Za jajački turizam posebno je bilo važno obnoviti džamiju Esme Sultanije koja, uz gradsku tvrđavu, predstavlja centralni objekat historijskog gradskog područja. Pored ove gradske džamije, nacionalnim spomenicima su proglašene Sinan-begova (Okića) džamija, Dizdareva (Ženska) džamija, Šamića džamija i Ibrahim-begova džamija. Sve one su imale arhitektonsku i kulturnu vrijednost.

Uvidjevši potrebu da se ima potpuniji uvid u geografsko pozicioniranje, za posjetioce Jajce napravljena je karta Medžlisa, koja je postavljena ispred džamije Esme Sultanije, a na kojoj posjetioci mogu vizuelno imati uvid u sve džamije i druge značajne islamske objekte. Pored toga, štampana je afiša sa osnovnim podacima o Jajcu i MIZ Jajce, u kojoj se nalazi i pomenuta karta.

MIZ Jajce je tek u prošloj godini uveo naplatu karata turistima posjetiocima džamije Esme Sultanije, a tu praksu namjerava zadržati i u narednom periodu.

Slijedeći koraci

Uz sve pomenuto, MIZ Jajce planira nastaviti svoje aktivnosti u pogledu razvoja vjerskog turizma. Imajući u vidu da obuhvata i teritoriji općine Šipovo, nameće se potreba planskog djelovanja u pogledu prezentovanja turbeta Alije Đerzeleza koje je porušeno, koje, istina, ne pripada teritoriji općine Šipovo, ali džemat Šipovo se brine o njemu. Pored toga, fascinantno lijep prirodni ambijent na izvoru rijeke Plive, dodatni je motiv da turisti posjetioci Medžlisa Jajce posjete i ovaj njegov dio. Tradicionalno svake godine u Šipovu se održava manifestacija pod nazivom „Dani Bošnjaka Šipova“ i traje tri dana.

Potrebno je još puno truda i rada na popularizaciji vjerskog turizma, a pomoć u tome može pružiti i tradicionalni Festival duhovne poezije i muzike – Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje, unikatna i jedinstvena manifestacija u BiH, koji se održava krajem aprila svake godine, manifestacija „Spomen njima – po(r)uka nama“ posvećena stradanju Bošnjaka Jajca, Jezera i Šipova koja se održava početkom mjeseca juna, jačanje već postojeće uloge MIZ Jajce u Danima Ajvatovice, kao i pokretanje drugih projekata koji mogu jačati ulogu Jajca u kontekstu turističke ponude BiH.

S tim u vezi, Medžlis je ostvario kontakte i uspostavio saradnju sa pojedinim turskim turističkim agencijama, Agencijom za razvoj i saradnju Turske – TIKA, kao i Ambasadom Turske u BiH. Kako je BiH sve češća destinacija turista iz arapskog, područja Jugoistočne Azije, gdje pretežno žive muslimani, a Jajce je dio ponude agencijama, u narednom periodu neophodno je ostvariti kontakte sa turističkim organizacijama, ambasadama i drugim relevantnim institucijama, kako bi se kvalitet usluga i turistička ponuda Jajca, pa i ona u oblasti vjerskog turizma, što bolje prezentovala. U svemu tome, partnerstvo Medžlisa s Agencijom za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca imat će važnu ulogu, a dobra saradnja sa lokalnim vlastima u Jajcu, Jezeru i Šipovu trebala bi rezultirati i dobrim rezultatima u ovim projektima.

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime